Odbor za dijasporu Skupštine Srbije: kao je u Crnoj Gori nestao srpski jezik!

Odbor za dijasporu Skupštine Srbije: kao je u Crnoj Gori nestao srpski jezik!

08/06/2017 Off By

Ranka Čičak

Srpsko pitanje mora da bude prioritetna tema svih budućih vlada – rečeno je danas na sednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Jer, situacija je takva da u raznim krajevima svii koji se izjasne kao Srbi trpe šikaniranje i nepravdu. ecimo u republici BiH muslimanska zajednica se trudi da ubedi svet kako su Bošnjaci u ovoj državi bili žrtva Srba. Predloženo je da se u svim sredinama formiraju srpski kulturni centri koji bi širili kulturu i istinu o Srbima. Zato treba para ali je naveden primer mađarskog premijera Viktora Orbana koji je za svoju dijasporu obezbedio 300 miliona evra.

Predstavnici Srba iz Crne Gore požalili su se na diskriminaciju svih koji su se u ovoj državi izjasnili kao Srbi. Statistike su neumoljive i kažu da ovde Srba u vlasti ima deset puta menje nego Crnogoraca. Negde ih uopšte i nema. Recimo među sudijama, direktorima domova zdravlja, škola.
Najteže je prošao srpski jezik u Crnoj Gori. On se podvodi pod crnogorski i ostaje bez svojih osnovnih prava. Od 2004. godine promenjen je naziv predmeta u školama. Uči se crnogorski, srpski, hrvatski i bosanski. Međutim, svi su udžebenici nazvni crnogorskim.
Osim toga ćirilica je skoro nestala. Sva administracija prešla je na latinicu. Samo u izuzetnim slučajevima građani mogu da traže svoja dokumenta na ćirilici. Zbog svega ovoga, a i zbog prednosi u zapšljavanju sve se više Srba u Crnoj Gori izjašnjavaju kao Crnogorci.♦