Crna Gora: Ko vređa NATO platiće kaznu od 10.000 evra!

Crna Gora: Ko vređa NATO platiće kaznu od 10.000 evra!

08/06/2017 Off By
Ko se bude rugao NATO alijansi u Crnoj Gori mogao bi da zaradi novčanu kaznu i do 10.00 evra, piše Mondo.me.

Ovako rigorozna kazna predviđena je članom 200 Krivičnog zakonika (KZ) Crne Gore.U članu “Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije” navodi se da će od tri do 10.000 biti kažnjen onaj “ko javno izloži poruzi Organizaciju ujedinjenih nacija, Međunarodni Crveni krst ili drugu međunarodnu organizaciju čiji je Crna Gora član”.
“Neće se kazniti oni koji izlože NATO javnoj poruzi ako je ona izneta u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom djelu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa”, navodi se u Krivičnom zakoniku Crne Gore.

“I to ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio”, stoji u članu 201 KZ. Ista novčana kazna predviđena i za one koje javno izlože poruzi državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu.♦