Konferencija za medije Vučića i Hana: Srbija važna za Evropu koliko i Evropa za Srbiju

Konferencija za medije Vučića i Hana: Srbija važna za Evropu koliko i Evropa za Srbiju

08/06/2017 Off By

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han rekli su danas novinarima da je Srbija važna za Evropu isto koliko i Evropa za Srbiju. Iz Evropske unije nam stiže najveći broj investicija, a 67 posto našeg izvoza je u Evropu.

Predsednik Vučić je u razgovoru sa Hanom ponovo otvorio temu o jedinstvenoj ekonomnskoj zoni na Balkanu:
– Mali smo kada radimo svako za sebe. Ako se ujedinimo imamo veliko tržište, jevtiniji rad, a i mogućnost da zainteresujemo što više investitora. Nije važno čija je ovo ideja, već je važno sa se ona prihvati.
Pred Srbijom je nekoliko važnih zadataka. Prvi je nastavak puta ka Evropi, a drugi – dijalog o ustavnim promenama i odnosu prema KiM. To je delikatno pitanje, jer ne treba preterivati sa mitskim pristupom, ali se ne treba lako odricati od KiM.
U regionu je najvažniji mir, pa zato predsednik Srbije danas nije hteo nikoga da kritikuje niti da odgovara na neodgovorne izjave suseda:
– Mi treba da odgovaramo mirnim tonom ne zato što smo slabi već zato što smo mudri. Spremni smo da nastavimo dijalog sa Prištinom, ali i da pomognemo očuvanju dobrih odnosa srpskog i bošnjačkog naroda u BiH.
Han je pohvaliuo Vučićevu politiku i brzi privredni razvoj Srbije. Reko je da će i prestojeći Samnit u Trstu potvrditi potrebu ujedinjenja tržišta:
– To će se dopasti investitorima. Ne treba gledati na prošlost nego u budućnost. Evropa je perspektiva za sve zemlje Balkana.
Obećo je otvaranje dva nova poglavlja na sledećem sastanku u Briselu. Juče je potpisao sa Jadrankom Joksimović ulaganje novih 75 miliona evra ove godine u Srbiji. Evropa nam je već dala 2. milijarde.
Novinari su pitali Vučića da li je sa gostom razgovarao o pretnjama koje stižu iz Prištine. Odgovorio da jeste ali da će naše reakcije ostati mirne.
Zamolio je Evropu da objektivno ocenjuje izjave političkih liderta na Balkanu, a Prištinu da počne drukčije da razmišlja o susedima.♦