Ulična galerija: „Noćne priče“ Tare Rodić

Ulična galerija: „Noćne priče“ Tare Rodić

07/06/2017 Off By

U Uličnoj galeriji/Čavketov pasaž u subotu 10. juna u 20 časova biće otvorena izložba crteža “Noćne priče”, slikarke Tare Rodić.

Organizator izložbe maglašava da su “crteži nastali kao potraga za idejom o spajanju crteža i slike, a ciklus je nastao po automatizmu. Detalji su se stvarali u podsvesti pre celine koja će biti crtež. „Noćne priče“ su smešni, istiniti i surovi događaji. Rodićeva ciklus je započela sa crtežom koji opisuje ljubavnike, koji su različiti, ali u noćnoj priči postaju isti. Priča koja se do jutra završi kao tragikomična epizoda naših života. Tako crteži predstavljaju događaje koji su preuveličani, i uglavnom prikazuju neviđene kukavice ili heroje”.
Izloženi radovi su nastali u 2016. godini, kao predloške za slike koje je Tara započela i na kojima još uvek radi. Što se samog crteža tiče, težila je da se oslobodi i da nema potpunu kontrolu nad kartonom pred sobom, slobodno je nanosila boju, i tokom tog „slučajnog“ stvaranja napravila je kompozicije koje opisuju događaje. Figure slobodno postavljene u odnosu sa oblicima stvaraju harmoniju na kartonu. Ponekad bojom stvara oblike, a nekad je linijski crtež taj koji opisuje figure, oblike,…
Svi crteži su rađeni na kartonu, dimenzija 100 x 70 cm. Ovaj ciklus radova je za Taru izuzetno važan, jer je našla sponu između linijiskog crteža i boje. To traganje i istraživanje još uvek traje. Temu „Noćne priče“ još uvek razrađuje.
Slikarka je rođena je 1988. godine u Beogradu. Godine 2007. upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek likovnih umetnosti, katedra za slikarstvo. Diplomirala je slikarstvo 2011. u klasi prof. Jovana Rakidžića. Sledeće godine upisuje master studije u klasi prof. Jovana Rakidžića, koje završava 2014. Članica je ULUS-a od 2014. godine. Izlagala je samostalno, ali i u okviru mnogobrojnih grupnih izložbi. Dobitnica je nagrade “Boško Petrović” za najuspešniji umetnički rad iz stručno-umetničke discipline slikanje, 2011. godine. Živi i radi u Beogradu.
DJ Kimi Ki upotpuniće otvaranje svojim muzičkim izborom.♦