Zorana Mihajlovića: Povezati Beograd i Budimpeštu sa lukama u Grčkoj

Zorana Mihajlovića: Povezati Beograd i Budimpeštu sa lukama u Grčkoj

07/06/2017 Off By
Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, poručila je danas, nakon trilateralnog sastanka Kine, Mađarske i Srbije posvećenog rekonstrukciji i modernizaciji pruge Beograd -Budimpešta, da su se sve tri strane zajednički dogovorile da što pre počnu razgovore i s drugim državama, pre svega Makedonijom i Grčkom, kako bi se na sličan način modernizovao čitav pružni pravac do luke Pirej.

-Počećemo pregovore o tome kako da praktično spojimo projekat Beograd – Budimpešta sa lukom Pirej u Grčkoj, zato što je suština celog projekta koridor koji treba da nas poveže, odnosno da Srbiji pre svega omogući bolji tranzit od Grčke ka samoj Evropi. Zato nije dovoljno imati samo modernizovanu prugu Beograd-Budimpešta, moramo imati i deonice ka jugu”, rekla je Mihajlovićeva nakon sastanka u Budimpešti.
Sledeći sastanak trilaterale biće održan, kako je rekla, u januaru u Pekingu, a do tada će se raditi ne samo na početku rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, već i na pripremama za konekciju između Beograda i Budimpšte do Grčke.
Potpredsednica Mihajlović je istakla da je srpska strana spremna da praktično od ovog leta počne sa modernizacijom pruge na kojoj će vozovi moći da se kreću brzinom od 200 kilometara na sat.
“Sve što je trebalo da uradimo kao preduslov, a bilo je puno toga, mi smo u prethodnom periodu uradili. Nešto malo sporiji napredak je na mađarskoj strani, srpska strana ide nekoliko koraka ispred, ali smo danas pre svega razgovarali kako da to ubrzamo da bismo zajedno imali modernizovanu prugu Beograd–Budimpešta”, rekla je ona, dodajući da ih je mađarska strana uverila da će ubrzati projekat na svojoj teritoriji.
Mihajlovićeva je navela da će na teritoriji Srbije radovi na deonici Stara Pazova – Novi Sad, koji se finansiraju iz ruskog kredita, početi u junu, dok će radovi na deonici Beograd – Stara Pazova, za koju je ugovor o finansiranju potpisan prilikom nedavne posete delegacije Srbije Pekingu, početi u novembru.

“Trenutno radimo na tome i očekujemo da ćemo u novembru da potpišemo komercijalni ugovor za treću deonicu, do mađarske granice, i tada možemo reći da je Srbija sa svojom projektno-tehničkom dokumentacijom potpuno spremna”, navela je potpredsednica Mihajlović, ističući da je to ono sa čim Srbija planira da izađe pred premijere i predsednike tri zemlje na Samitu 16 zemalja i Kine koji će se u novembru održati u Budimpešti. Kineska strana je, kako je naglasila, veoma važan partner u tome.
Predsednik nacionalne komisije za razvoj i reforme Vang Sijaotao rekao je na trilateralnom sastanku da će za projekat rekonstrukcije pruge Beograd – Budimpešta biti potrebna upornost svih strana da bi dinamika radova tekla po planu.

“Potrebno je da se povećaju saradnja i efikasnost kako bismo sve što smo dogovorili i ostvarili. Trenutno se na srpskoj strani radi brže nego na mađarskoj”, primetio je on.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine i komesar mađarske vlade za bilateralne odnose sa Kinom, Peter Sijarto, izjavio je da je Srbija kada je reč o dinamici radova u prednosti u odnosu na Mađarsku, te bi mađarska strana morala da ubrza rad na ovom projektu.
“Do novembra, kada ćemo imati čast da budemo domaćini Samita 16 zemalja plus Kina u Budimpešti, cilj nam je da ubrzamo rad na projektu i imamo opipljive rezultate“, dodao je Sijarto.
On je podvukao da je pruga Beograd – Budimpešta veoma važna jer je to deo transportnog koridora koji će ići do grčke luke Pirej.♦