Makedonska ambasadorka: u Sobranju, osim Živaljevića, nije bilo drugih stranih agenata!

Makedonska ambasadorka: u Sobranju, osim Živaljevića, nije bilo drugih stranih agenata!

30/05/2017 Off By

 

Ambasadorka Makedonije u Republici Srbiji Vera Jovanovska Tipko pozvana je danas hitno na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, kako bi pružila objašnjenje o okolnostima koje su dovele do prisluškivanja telefona savetnika u Ambasadi Republike Srbije u Skoplju Gorana Živaljevića, predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivana Stoilkovića i novinara “Politike” Miroslava Lazanskog, kao i o činjenici da su transkripti prisluškivanih razgovora dospeli u javnost.

Od makedonske strane je zatražena i informacija da li su na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Makedonije, bili pozivani ambasadori svih zemalja čiji su predstavnici službi viđeni u zgradi Sobranja tokom protesta u Skoplju, ili je to bio slučaj samo sa ambasadorom Srbije.
Ambasadorka Jovanovski je iznela da makedonske nadležne službe ne raspolažu informacijom o prisustvu pripadnika drugih stranih službi u Sobranju tokom nereda, kao i da nema podatke o tome kako su navedeni transkripti dospeli u srpske medije. Ukazala je na činjenicu da je u Makedoniji u toku tranzicija vlasti i izrazila uverenje da će u narednom periodu svi nesporazumi biti prevaziđeni.
Pomoćnik ministra za spoljne poslove Goran Aleksić i šef kabineta ministra spoljnih poslova Dejan Zlatanović su zatražili od ambasadorke Jovanovske da Skoplju prenese očekivanje Srbije da se dobrosusedski odnosi mogu razvijati i unapređivati samo na bazi međusobnog uvažavanja i poštovanja opšteprihvaćenih diplomatskih principa, poput reciprociteta i ravnopravnog tretmana svih članova međunarodne zajednice.♦