LSV najoštrije protiv gašenja JP „Vode Vojvodine“

LSV najoštrije protiv gašenja JP „Vode Vojvodine“

30/05/2017 Off By

 

Današnja izjava odlazećeg premijera i novog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da je sumanuto što su JP „Vode Vojvodine“ van sistema „Srbija voda“ i „imaju pet puta veći budžet, iako nemaju bujne reke“, novi je dokaz da se priprema gašenje najznačajnijeg od tri vojvođanska javna preduzeća.

Tome u prilog govori i nastavak, kada konstatuje: „Ali, to su stvari koje će morati da se ispravljaju u budućnosti. Imamo Pokrajinsku vladu koja odlično obavlja posao i koja radi u saradnji sa Vladom Srbije, tako da verujem da će se te nelogodnosti ispravljati”.
Podsetimo, Liga socijaldemokrata Vojvodine je na sednici Skupljtine AP Vojvodine 13. aprila upozorila na činjenicu da je Pokrajinska vlada odustala od kanalske mreže u Vojvodini, jer je stav JP „Voda Vojvodine“ da je do kraja godine nemoguće podneti zahtev za upis javne svojine.
Ovo je dokaz da to nije slučajno i da će blizu 22.000 kilometara kanala preći u republičko vlasništvo, samo zato što pokrajinska vlast po partijskom nalogu namerno ne želi da vojvođansku imovinu i upiše kao imovinu Vojvodine.
Činjenica koju bi trebalo na umu da ima najpre Pokrajinska vlada, a zatim i novi predsednik Republike Srbije je da i Vojvodina ima bujne vode, ali se sa tim problemom uspešno nosi decenjama.
Očito je da su zajedno zaboravili poplave iz 1965. godine i da zajedno previđaju da Vojvodinom protiče Dunav, jedna od najvećih evropskih reka, a da su tu i Tisa, i Sava i Tamilj. Isto tako, zajedno previđaju i problem podzemnih voda sa kojim se Vojvodina suočava.
Ono što bi takođe trebalo da imaju na umu kada se spominje pet puta veći budžet „Voda Vojvodine“, jeste da je godinama svaki dinar naplaćen na ime vodoprivrede u pokrajini zaista i išao u očuvanje i unapređenje kanalske mreže, za razliku od drugih delova Republike Srbije.
Efekat ulaganja u kanalsku mrežu u Vojvodini najbolje je uočljiv poređenjem iz 2010. i 2014. Pri znatno manjim padavinama, u Vojvodini je 2010. godine pod vodom bilo 300 hiljada hektara, a nakon majskih poplava 2014. ukupno 23 hiljade. U međuvremenu je Vojvodina godišjnje obnavljala 1500 kilometara kanalske mreže. To je rezutat većeg budžeta i namenskog trošenja sredstava.
Pokrajinska vlast nema pravo se odrekne ni novca od naplaćenih naknada, ni kanalske mreže, niti svog javnog preduzeća.
LSV se tome najoljtrije protivi i upozorava da bi šteta ukoliko se to dogodi mogla biti katastrofalna.
To je direktno suprotno interesima AP Vojvodine, njenih građanki i građana.
To nije samo ekonomsko, nego pitanje imovine i života.
Ukoliko se to dogodi, dok se gradi Beograd na vodi, Vojvodina će biti pod vodom.♦