Protiv Diktature: Sveže sećanje zašto je Gašić otišao sa mesta ministra odbrane!

Protiv Diktature: Sveže sećanje zašto je Gašić otišao sa mesta ministra odbrane!

22/05/2017 Off By

Za Tim Protiv Diktture Tijana Hegić

Povodom navoda u današnjim medijima da postoji mogućnost da Bratislav Gašić preuzme funkciju direktora Bezbednosno-informativne agencije, želimo da podsetimo javnost na način na koji je Gašić otišao sa mesta ministra odbrane.

U odnosu prema novinarki u Trsteniku, jasno je izrazio svoje seksističke stavove, i kao takav, smatramo da nije pogodan za bilo kakvu visoku funkciju. Podsećamo da tzv. afera helikopter, koja se dogodila u vreme Gašićevog mandata, još uvek nije dobila epilog.
Verujemo da se o potencijalnim Gašićevim visokim funkcijama u državi govori isključivo zbog njegove iskazane lojalnosti vladajućoj strukturi, što svakako nije neophodno, a još manje dovoljno za bilo kakvu poziciju koja sa sobom nosi moć odlučivanja.
Sa druge strane, Gašić je jedan od funkcionera SNS-a čije se obrazovanje već dugo dovodi u pitanje. Ukoliko jeste završio Ekonomski fakultet, kao što navodi, smatramo da u Srbiji postoji veliki broj ljudi visokoobrazovanih u domenu bezbednosti koji imaju i više znanja, i više iskustva od Gašića u datoj oblasti, i samim tim bi bili pogodniji za visoke pozicije u bezbednosnim agencijama.
Takođe, želimo da podsetimo Vladu, koja učestvuje u izboru direktora BIA, na veliku važnost ove agencije. Njeno pravilno funkcionisanje bitno je za bezbednost države i svih njenih građana, i stoga smatramo da je od izuzetnog značaja da njome upravlja stručni kadar.
Nijedno radno mesto u državnom aparatu, od direktorskog do namešteničkog, ne sme biti predmet kupoprodaje, niti se dodeljivati zahvaljujući lojalnosti bilo kojoj stranci. Svaki zaposleni u državnoj službi ima uticaja na građane Srbije, a uticaj čelnika u bezbednosnim agencijama je nemerljiv. Stoga smatramo da bi trebalo da od strane Vlade i ostalih institucija koji čelnike i službenike postavljaju, postoji veća odgovornost i objektivnost pri zapošljavanju odgovornih lica. Nećemo odustati!♦