Nino Brajović: Revizionizam i laži Slaviše Lekića

Nino Brajović: Revizionizam i laži Slaviše Lekića

22/05/2017 Off By

 

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić pokazao je prošlog utorka gledaocima Televizije N1 dokument za koji je tvrdio da predstavlja nacrt novog Zakona o javnom informisanju koji je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije tobož sastavilo u tajnosti i bez savetovanja sa medijskim udruženjima.

Bio je to udžbenički primer lažne vesti propraćene lažnom optužbom. Lekić je na Televiziji N1 mahao pet godina starim nacrtom zakona u čijem je pisanju učestvovalo upravo novinarsko udruženje na čijem je on čelu.
Ta se činjenica ne da opovrgnuti, kao ni činjenica da Lekić nije do kraja ni pročitao papir kojim je mahao, a kamoli da su ga on, ili kolege sa Televizije N1, proverili sa dužnom novinarskom pažnjom kakvu im nalaže Kodeks novinara Srbije. Za svoj neprofesionalizam i nemar sada optužuju sve – osim sebe samih.
To su neumoljive činjenica koje Lekić sada pokušava da zatrpa novim lažima, poput one da NUNS-u pripadaju zasluge za to što je Ustavni sud pre sedam godina ukinuo drakonski medijski zakon čije je usvajanje NUNS podržao, iako su strani i domaći stručnjaci upozoravali da je reč o antievropskom aktu.
Nikakvom revizijom istorije ne može se zatrpati činjenica da je predsednica NUNS-a 2009. godine pozdravila neustavni zakon rečima da je „batina iz raja izašla“, kao ni da je Slaviša Lekić za uvođenje reda u medijima, uz drakonske kazne kolegama predlagao i – motku. Možda je na njegov stav uticalo i to što je Ministarstvo kulture koje je predložilo taj sramni zakon izdašno u to vreme finansiralo njegove lične medijske projekte.
Tadašnja vlast ni uz ovakvu podršku nije lako pribavila većinu za drakonski akt. Kad su socijalisti odbili da glasaju za njega, priskočio je Čedomir Jovanović, koji je glasove LDP-a u korist zakona pravdao upravo podrškom NUNS-a.
Neumoljiva je činjenica da upravo NUNS i lično Slaviša Lekić snose deo odgovornosti za to što su medijski zakoni u Srbiji i posle oktobra dvehiljadite donošeni mimo struke i protiv novinarske profesije. Sada se bacaju blatom na svakoga ko ih na to podseti, ali time ne mogu da promene istoriju.( Nino Brajović Državni sekretar za informoisanje Ministarstva kulture i informisanja)♦