Nino Brajović: TV N1 objavila lažnu vest da postoji Nacrt zakona o javnom informisanju

Nino Brajović: TV N1 objavila lažnu vest da postoji Nacrt zakona o javnom informisanju

17/05/2017 Off By
Državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović u pisanom demantu medijima navodi da Ministarstvo kulture i informisanja protestuje zbog objavljivanja lažne vesti na Televiziji N1 da je na sednici Radne grupe nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 10 u martu ove godine raspravljano o Nacrtu zakona o javnom informisanju.

Ova informacija emitovana sinoć u vestima na TV N1 potkrepljena je i izjavom predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviše Lekića da su rešenja iz nepostojećeg nacrta „korak ili dva nazad u odnosu na prethodna zakonska rešenja”.
-Ministarstvo kulture i informisanja je u međuvremenu imalo uvid u dokument koji je od strane TV N1 i predsednika NUNS-a proglašen Nacrtom zakona o javnom informisanju. Iz tog dokumenta se jasno vidi da je reč o jednoj od verzija Nacrta iz 2013. godine, koji je bitno promenjen i unapređen donošenjem Zakona o javnom informisanju i medijima iz 2014. godine, navodi Brajović i dodaje:
-Da su novinari N1 i predsednik NUNS-a postupali sa dužnom novinarskom pažnjom, odnosno da su pročitali dokument na koji se pozivaju, bilo bi im jasno, na primer iz člana 145, da je reč o aktu koji je sačinjen pre 2014. godine. Ministarstvo kulture i informisanja iznenađeno je ovolikom površnošću, neznanjem i neprofesionalizmom. Sve aktivnosti u vezi sa unapređenjem medijskog zakonodavstva biće otvorene i javne. Neće se ponoviti praksa iz 2009. godine, kada je NUNS dao pokriće za donošenje antievropskog medijskog zakona koji je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim. Ministarstvu predstoji donošenje Strategije razvoja javnog informisanja do 2022. godine. Taj dokument pisaće se u saradnji sa reprezentativnim novinarskim i medijskim udruženjima. Bez saradnje sa strukom neće se menjati ni postojeći Zakon o javnom informisanju”.♦