Tomson posvađao slovenačke političare!

Tomson posvađao slovenačke političare!

19/05/2017 Off By

 

RADIKALNO različite interpretacije razloga zabrane koncerta Marka Perkovića u Mariboru se nastavljaju pa je to postao i test za političko pozicioniranje slovenakih stranaka, prenose slovenački mediji.

Mariborska policija u obrazloženju zabrane, uz povećani bezbednosni rizik, spomenula je i suspektan “svjetonazor” hrvatskog pevača i njegove publike, zbog čega je na jučerašnjoj sednici odbora za nadzor tajnih službi protestvovao lider opozicije i bivši premijer Janez Janša, koga neki svrstavaju na desni centar , dok ga konkurenti na levici nazivaju “radikalnom desnicom” i upoređuju sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
“Ako je Tompsonov koncert zabranjen zbog njegovih pogleda, onda u Sloveniji imamo političku policiju i policijski režim”, oštro je reagovao Janša, koji očekuje da će odluka slovenačkih organa biti promenjena jer narušava ustavno pravo izražavanja.
Janšin poslanik u parlamentu Branko Grims citirao je za nedeljnik “Reporter” delove iz preporuke za zabranu koncerta koji je dala policija u Mariboru, a prema kojima Perković i njegova publika zastupaju stanovišta koja su u Sloveniji poliitički nepodobna.
“U pogledu svjetonazorske orijentacije muzičara Tompsona postoji osnovana verovatnoća da će na koncert doći radikalizirani pojedinci iz sredina gde su te koncerte zabranjivali, a kako bi vršili krivična dela”, navela je policija, dodavši da se krivična dela i incidente neki pojedinci na Perkovićevom koncertima izvodili i u Hrvatskoj.
Zabrana ne proizlazi iz bezbednosnih rizika nego iz ideološko – političkih kvalifikacija, a Perković se od ustaštva pred mariborski koncert jasno distancirao, kazali su za “Reporter” poslanici Janeza Janše.
Slovenački mediji prenose i dominantne ocene slovenačkih političara koji su saglasni sa zabranom i smatraju da se Tompsonu ni ubuduće ne sme dopustiti da nastupa i peva.
“Thompsonovi koncerti su apsolutno neprihvatljivi i naši su organi trebalo da reaguju ranije, a ne u zadnji trenutak, kad je to već postala nacionalna tema u Sloveniji”, rekao je Luka Mesec, predsednik Udružene levice (ZL), stranke koja je pre tri godine prvi put ušla u parlament. Neki je smatraju sličnom grčkoj SIRIZA, a neki kažu da ima bazu u nestranačkim antifašističkim udruženjima i da nosi elemente anarhizma.
“Ljudi kao što je Tompson svojom su muzikom davali muzičku podlogu zločinima koji su se događali u jugoslovenskim ratovima”, kazao je Mesec, koji je rođen 1990. godine.
Thompsonov diskurs i danas je jednako sporan kao i onda, a posebno ako se ima u vidu da se i u Sloveniji ponovo pojavljuju ideologije koje pozivaju na rasnu i versku netoleranciju. U tom bi smislu dopustiti Tompsonov koncert u Sloveniji značilo dolivati ulje na vatru, kazao je Luka Mesec, poslanik u slovenačkom parlamentu i lider alternativne slovenačke levice.♦