Slovenija: zabranjen Tomsonov mariborski koncert

Slovenija: zabranjen Tomsonov mariborski koncert

17/05/2017 Off By

 

Mariborska opštinska uprava danas je objavila da je prihvatila preporuku policije u tom slovenačkom gradu da se zabrani koncert hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, prenose slovenački elektronski mediji.

Organizator koncerta Milan Trol potvrdio je da će se na odluku žaliti u predviđenom roku od tri dana, i da je svih 1200 karata za Tompsonov nastup već prodato.
Odluka lokalnih vlasti došla je nakon što su se protiv koncerta “kontroverznog hrvatskog pevača” izjasnile neke organizacije i manje stranke, a u utorak u izjavama za mariborski list Večer posredno i premijer Miro Cerar, i predsednik parlamenta Milan Brglez iz slovenačke Stranke modernog centra (SMC), navodeći da Perković i njegovi fanovi na koncertima šire netoleranciju i “govor mržnje”, na što je preporukom o zabrani zbog “povećanog bezbednosnog rizika” reagovala i policija.
Mediji u Sloveniji, već su duže vremena navodili kako je Perkovićev koncert u Sloveniji potencijalno opasan i da se radi o pevaču koji “širi mržnju”, te “rehabilituje NDH” ili ustaški pokret. Oni ističu kako se odluka o zabrani očekivala, dok deo portala i medija bližih opoziciji navodi da se radi o politički iznuđenoj zabrani.
Portal nedeljnika Reporter piše da je policija na organizatora koncerta od samog početka vršila pritisak da obezbedi političku saglasnost, “zbog čega su im broj karata koje su smeli da prodaju sa 1600 smanjili na 1400, a zatim na 1200, no i to je očito za slovensku politiku bilo previše”, piše Reporter.
Novinar lista tvrdi da je organizator koncerta negirao navode policije koja je, u proceni rizika koncerta, iznela netačne podatke da je velik broj ulaznica internetom prodan u inostranstvu, zbog čega bi moglo doći do sukoba Perkovićevih simpatizera i protivnika njegovog nastupa u Sloveniji.
List dodaje da su informacije “provladinih medija”, koji su više sedmica vodili hajku protiv koncerta hrvatskog pevača koji ima “domoljubni repertoar”, sugerisale da će koncert na kraju biti zabranjen, i se pita zašto političari ne zabranjuju koncerte nekih srpskih estradnih zabavljača i pevača kao što je Svetlana Ceca Ražnatović, udovica Željka Ražnatovića Arkana koji je počinio brojne zločine u BiH i Hrvatskoj ili pak pevača pod “umetničkim” imenom “Baja mali Knindža“, koji u svojim pesmama hvali četnike i vojvode, i slavi Radovana Karadžića.
Oni često nastupaju u klubovima za srpsku dijasporu u Sloveniji, ali i na javnim koncertima koji do sada nisu zabranjivani.
“To i prava pozadina zabrane Tompsonovog koncerta pitanja su na koja bi slovenačka policija morala argumentovano i uverljivo da odgovori zbog vrlo prisutnih sumnji o političkoj manipulaciji policijom, o kojima bi trebala da bude i rasprava pred parlamentarnim odborom za kontrolu represivnih službi”, piše Reporter.
List tvrdi da je na Slovenačkoj televiziji ovih dana vršen pritisak i na urednike koji su dopustili emitovanje intervjua s Tompsonom uoči koncerta, kojim je pokušao da demantuje navode da širi “fašizam”, a pozivajući se na organizatore navodi da je u inostranstvu prodato samo dvadesetak ulaznica za mariborski koncert, a sve ostalo u Sloveniji, i da pravih bezbednosnih razloga za zabranu Perkovićevog nastupa ustvari nije bilo.
Uprava grada Kremsmunstera u Gornjoj Austriji zabranila je krajem aprila nastup Marku Perkoviću Thompsonu u lokalnoj sportskoj dvorani. Austrijski mediji preneli su reči gradonačelnika Gerharda Obernbergera iz Austrijske narodne stranke (ÖVP) koji je rekao da se protivi svakoj vrsti ekstremizma i da posle saznanja o ideološkoj pozadini koncerta više “ne može da garantuje javni red i mir”.(Agencije)♦