Od sledeće godine EU skuplja pare za “zajedničke vojne projekte”

Od sledeće godine EU skuplja pare za “zajedničke vojne projekte”

19/05/2017 Off By
Članice Evropske unije uskoro će početi da ulažu u zajedničke vojne projekte. Kada je prošli put predlog trebao da bude biti, Velika Britanija se nije slagala – izjavio je visoki zvaničnik EU. Novac će pomoći francusko-njemačkim naporima da se razvije snažnija i integrirana evropska odbrana koja će moći da odgovori na sve pretnje na evropskim granicama, piše Dejli Mejl.

– Devetnaest zemalja među kojima se nalaze i Francuska, Nemačka, Italija i Španija započeće s razgovorima meseca o CFM – u (kooperativni finansijski mehanizam), koji bi trebao da započne sledeće godine – izjavio je zvaničnik Brisela tokom sastanka ministara obrane Evropske Unije. Britanija je na referendumu odlučila da napusti Uniju, a poznato je da se britanski zvaničnici već dugo protive takvoj odbrambenoj integraciji zbog straha od osnivanja vojske Evropske Unije. Fond u kojem će novac biti vlasništvo vlada članica Evropske Unije bi će treći deo finansijskog plana koji vodi Evropska Komisija u kojem će se nalaziti i deo novca iz evropskog budžeta za obranu. Još nije jasno o kojoj se svoti novca radi, ali će doprinosi sigurno biti na dobrovoljnoj bazi. Države članice će moći da pozajmuju taj novac dok god ga vraćaju na vreme. Evropska Komisija će takođe investirati u fond.
– Ovde se radi isključivo o likvidnosti. Projekti često ne mogu zaživeti ili su odlagani jer države nemaju raspoloživ novac. Ovako će uvek biti raspoloživog novca za odbranu – izjavio je zvaničnik. Ako navedeni koraci budu potvrđeni i prihvaćeni od država članica EU, ovo će biti najveći istraživački i finansijski plan za odbranu u proteklih deset godina. Tako će Evropa vratiti ulaganje u odbranu na ranije svote te poslati poruku američkom predsedniku Donaldu Trumpu koji želi da Evropa plaća za svoju bezbednost.♦