Velt: Nemačka mirno posmatra pretvaranje Kosova u islamistički centar Balkana

Velt: Nemačka mirno posmatra pretvaranje Kosova u islamistički centar Balkana

19/05/2017 Off By
Misionarske organizacije iz Saudijske Arabije, prema saznanjima nemačke Vlade, šire vehabijsku interpretaciju islama na Kosovu i Metohiji slanjem propovednika i donacijama, piše nemački dnevnik “Velt”.

U odgovoru nemačke Vlade na pismo levičarske frakcije u nemačkom Bundestagu, u koji je list imao uvid, navodi se da Nemačka posmatra islamistički uticaj na Balkanu koji vrše Saudijska Arabija i ostale zemlje Persijskog zaliva. “Saudijskoarabijske misionarske organizacije aktivne su i na Kosovu i tu šire vehabijsku interpretaciju islama, na primjer, slanjem propovednika”, navodi se u odgovoru nemačke Vlade. Navodi se i da je, osim toga, “utvrđen kontinuiran angažman arapskih donatora u Islamskoj zajednici Kosova – pojedinaca, nevladinih organizacija, kao i državnih i poludržavnih institucija”. List navodi da se u pismu koje je poslanik nemačke Levice Sevim Dagdelen uputila nemačkoj Vladi upozorava da se pred očima KFOR Kosovo razvilo u islamistički teroristički centar u regionu. “Skandalozno je to što su, zahvaljujući prisustvu nemačkih vojnika, saudijski propovednici nasilja i mržnje neometano mogli da postave ideološku osnovu za to”, istakla je Dagdelenova. Ona je poručila da se “od nemačke Vlade traži da više ne prikazuje ulepšano situaciju na Kosovu i da ne ostavlja nejasnoće pred javnošću kada je reč o konkretnim brojkama u vezi sa regrutovanjem ljudi za islamističke terorističke mreže, kao što je `Islamska država` i druge organizacije na području Kfora”.
Dagdelenova je istakla da je uverena da na području delovanja KFOR-a – na Kosovu i Metohiji, “turski predsednik Redžep Tajip Erdoan ima odrešene ruke za svoju, kako kaže, neoosmansku imperijalnu politiku”. “On istovremeno koristi mogućnost svog uticaja na Kosovu i za političke čistke. To je dodatni razlog za to da nemačka Vlada mora da konačno radikalno promeni svoju politiku prema Turskoj”, navela je Dagdelenova. U odgovoru na njeno pismo navodi se da je Vlada navela da se prati i rastući uticaj Turske na Balkanu. “Od stupanja na vlast Vlade AKP-a 2002. godine i posebno za vreme mandata bivšeg ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua, došlo je do nove strateške orijentacije u turskoj spoljnoj politici. U okviru toga su postavljena i (iako ne i isključivo), ključna politička težišta u oblastima koja su ranije bila deo Osmanskog carstva”, piše u odgovoru iz nemačke Vlade. U odgovoru se navodi da Turska u tom kontekstu polaže pravo na političko oblikovanje i na Balkanu i da želi da “preduzme aktivnu ulogu u tom regionu”. Prema saznanjima nemačke Vlade, turski konflikt između vladajuće stranke AKP i pokreta Fetulaha Gulena prenosi se i na “balkanske države BiH, Albaniju, Makedoniju i Kosovo”.(Srna)♦