Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd: Politika zbog (ne) plaćenog hvalisanja Malog da se izvini čitaocima!

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd: Politika zbog (ne) plaćenog hvalisanja Malog da se izvini čitaocima!

16/05/2017 Off By
⇒Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd zahteva izvinjenje dnevnih novina Politika čitaocima i javnosti zbog objavljivanja teksta o navodnim uspesima gradonačelnika Siniše Malog u kojem nije jasno naznačeno da se radi o plaćenoj reklami.

Na ovaj način, pored toga što je time povređen novinarski kodeks koji govori da reklame moraju biti jasno naglašene, svesno je u zabludu dovedena šira javnost koja od Politike očekuje profesionalno i odgovorno izveštavanje, a ne propagandne trikove i promotivne pamflete gradonačelnika čiju smenu i odgovornost desetine hiljada građana već godinu dana traži na ulici. Na ovaj način su kredibilitet i ugled “najstarijeg lista na Balkanu” stavljeni u službu grupe bahatih nasilnika na vlasti.
Članak s naslovom „Beograd na koji smo ponosni“ obiluje hvalospevima o navodnim uspesima gradskih vlasti, pominju se „Beograd na vodi“ i “ozbiljni reformski procesi u gotovo svim sferama ekonomije i društva” i nabrajaju se građevinske investicije, od novootvorenih šoping centara do renoviranja nekoliko trgova i ulica u Beogradu. Nigde se ne spominju sve afere koje prate gradsku vlast ali ni to da je članak zapravo plaćena reklama odlazećeg gradonačelnika.
Ovakvo delovanje dnevnog lista Politika posebno je za osudu kada znamo da građani i novinari Istinomera, Krika i drugih redakcija već nedeljama i mesecima traže odgovore od gradonačelnika na nagomilana pitanja oko brojnih afera u koje je umešan: Od plagiranja doktorata, nameštanja privatizacija, posedovanja nekoliko off-shore bankarskih računa, desetina sumnjivo stečenih stanova u Bugarskoj, sakrivanja informacija o imovini od Agencije za borbu protiv korupcije, preko optužbi za porodično nasilje, trgovine uticajem, sve do ohrabrivanja i zaštite kriminalaca koji su pod fantomkama vezivali građane i rušili u Hercegovačkoj ulici. A i te afere su samo vrh ledenog brega i ko zna šta su sve poslovi gradonačelnika za koje javnost zbog stroge kontrole medija, ne uspeva da sazna.
Nikakve reklame, skrivene ili javne, neće pomoći Siniši Malom da se sakrije od odgovornosti. Građani zahtevaju procesuiranje i odgovornost svih umešanih u planiranje, organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj, kao i drugih afera koje svakodnevno isplivavaju na površinu. A Politika bi, ako se želi zvati novinom, morala biti na strani javnosti.Beograd nije Mali!⇐