Izložba: #ACTOPOLIS* i njen prateći program u Muzeju grada Beograda

Izložba: #ACTOPOLIS* i njen prateći program u Muzeju grada Beograda

16/05/2017 Off By
⇒U okviru izložbe #ACTOPOLIS*, koja se upravo održava u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) i koja je otvorena do subote, 20. maja, svaki dan 12 do 20 časova, a u subotu do ponoći zbog Noći muzeja održaće se više pratećih programa.

Tko sutra (Sreda, 17. maj od 19 časova) održaće se razgovor o krizi sisema vrednovanja u kulturi i moguća rešenja. Inicijatori razgovora su Dragoslav Krnajski, Mirjana Denkov, Nina Todorović i Anica Vučetić, a pozvani su da učestvuju u razgovori i Milena Dragičević Šešić, Zdravko Joksimović, Aleksandar Rafajlović, Saša Janjić, Vesna Milosavljević – SEEcult, Slađana Petrović-Varagić, Luka Knežević – Strika i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.
U razgovoru „Kriza sistema vrednovanja u kulturi i moguća rešenja”, učesnici će se osvrnuti na kriterijume vrednovanja u oblasti vizuelne umetnosti, koje uspostavljaju umetnička udruženja i državna uprava, kroz različita stručna tela, komisije, odbore, kao i na javnost i transparentnost njihovog rada, način izbora, funkcionisanja i kontrole. Uspostavljanje definisanog sistema vrednovanja bi trebalo da ima za posledicu dosledno nagrađivanje kulturnih radnika. Između ostalog postaviće se i pitanje – kako zaštititi sistem od stranačkih upliva i nestručnih kadrova?
​U petak, 19. maj od 19 časova dolaze gosti iz atinskog ACTOPOLIS-a Eftimis Teu (Efthimis Theou), Elektra Angelopulu (Elektra Angelopoulou). Radni naziv teme rzgovora je „Gavdos: Kuća – Predavanje meke moći”
Strukturisan narativ o kući vrti se oko ruina zgrade stare 3.500 godina na ostrvu Gavdos, najjužnije tačke Evrope. Kuća je u zoni bezbednosti, kao prostor za produkciju fantazija, kao mesto na kome se živi i umire.
Umetnici Eftimis Teu i Elektra Angelopulu koriste metodologije koje proizilaze iz senzorne arheologije, etnografije i teorije prostora da bi postavili pitanja o porodičnom životu, enterijeru, eksterijeru, i privatnom i javnom, sa ciljem da se provociraju naše ideje o lokalnom i translokalnom, o materijalnoj prošlosti i upotrebi istorije i javnog života i javnih prava. Razmene između lokaliteta i geografija biće upotrebljene u performansu da bi se preispitala mejnstrim zloupotreba pojmova kao što su kriza i Jug.
• Atinsko izdanje ACTOPOLIS-a koje su kurirale Elpida Karaba i Glikerija Statopulu predstavilo je „Predavanja meke moći”, Meka moć je pojam koji je proistekao iz diplomatije da ukaže na vrstu moći koju koristi kultura, znanje, i druge vrste indirektnih disciplinskih modusa da kanonizuju subjektivnosti u odnosu na ideologiju moćnih. PAT (Privremena akademija umetnosti) koristi predavanja Meke moći kao sredstvo da okrene smer ove moći i da nas natera da preispitamo ideju „javnog” kao sferu polaganja prava unutar i mimo prostornih ograničenja.
(Performans je na engleskom, nemačkom i grčkom jeziku)
Izložba Actopolis-a, kao i izložbe koje su predstavljene u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture realizuju se u saradnji sa Muzejom grada Beograda na prvom i drugom spratu zgrade Muzeja. Autor dokumenarne fotografije izložbe je Mirjana Boba Stojadinović.⇐