Peking: Vučić se vraća kući!

Peking: Vučić se vraća kući!

16/05/2017 Off By
⇒Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu sa premijerom Narodne Republike Kine Li Kećangom.

„Inicijativa Jedan pojas, jedan put danas je u savremenom svetu najznačajnije mesto za rešavanje ne samo problema putne, železničke i aerodromske infrastrukture, već put kojim se rešava odnos mira i budućnosti, gde drugačiji narodi, druge religije, mogu da se razumeju i da žive zajedno. Srbija je sa velikom radošću prihvatila učešće u projektu Jedan pojas, jedan put. Mnogo smo uradili i veoma smo vam zahvalni za sve što ste učinili po pitanju Železare Smederevo“, istakao je premijer Vučić.
On je naglasio da su gotovo svi projekti, koje je Srbija potpisala u poslednjih godinu dana, projekti potpisani sa kineskim kompanijama. Pozvao je kineskog kolegu da u decembru, tokom boravka u Mađarskoj na sastanku CEEZ 16+1, dođe na granicu Srbije i Mađarske i da sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom otvori radove na jednoj od ključnih putnih komunikacija – pruge Beograd – Budimpešta.
„U potpunosti smo uključeni u ovu inicijativu. Za velike deonice puteva ka Crnoj Gori potpisani su memorandumi, a uskoro će biti potpisani i ugovori. Srbija više nema finansijskih problema“, zaključio je premijer Vučić i naglasio da je Srbija čelični prijatelj Narodne Republike Kine.
On je premijera Kine zamolio za pomoć oko uspostavljanja direktne avio – linije za Beograd i pomoć oko rada i funkcionisanja RTB Bor.
„Cenimo što tako ozbiljno posmatrate odnos sa Kinom. Srbija i Kina su prijatelji koji se oslanjaju i veruju jedni drugima. Mnoge druge zemlje primećuju da Srbija i Kina imaju specijalne veze i žele da dostignu taj nivo u svojim odnosima”, istakao je premijer Li.
On je naglasio da je srpska strana veoma brzo napredovala u pripremnim radovima oko brze pruge od Beograda do Budimpešte i zahvalio premijeru Vučiću na pozivu da prisustvuje početku radova.
“Nadam se da će naša saradnja doneti i ekonomsku dobit narodima naših država. Nadam se da možemo da proširimo oblasti saradnje. Do sada smo imali uspeha u svemu što smo zajedno radili“, istakao je kineski premijer.
„Što se direktne linije tiče, to je sada moguće, jer naša saradnja jača, tržišta su razvijenija i razmena ljudi je veća, tako da bi taj let bio veoma koristan“, zaključio je premijer Li Kećang. On je istakao da posle pobede premijera Vučića na predsedničkim izborima očekuje još intenzivniju saradnju dveju zemalja.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić večeras završava posetu Narodnoj Republici Kini susretom sa predsednikom Si Đinpingom.⇐