LSV: Pokrajinska vlada ne sme da ćuti, dok vojvođanske opštine trpe

LSV: Pokrajinska vlada ne sme da ćuti, dok vojvođanske opštine trpe

16/05/2017 Off By
⇒Uprkos činjenici da je Republika Srbija prevarena i da su od čitavog Južnog toka ostale samo dve zavarene cevi u Šajkašu, NIS je i dalje u većinskom ruskom vlasništvu i prema pisanju pojedinih medija crpi domaće rezerve nafte i gasa u Vojvodini takvim tempom da bi ih mogao isprazniti do 2021, izjavio je Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš i pita:

“Šta radi Pokrajinska vlada da sve to promeni? Kada se može očekivati da u koordinaciji sa republičkom vladom i resornim ministarstvom pokrene pitanje pre svega održivog korišćenja naših rezervi nafte i gasa, kao i povećanja rudne rente?
-Umesto da plati zakonskih sedam odsto, NIS sebi daje za pravo da naše energente crpi po rudnoj renti od svega tri odsto, čime je naša država od 2009. do 2016. zakinuta za više od 200 miliona dolara.

-Ta razlika, navodi Kostreš, se izbija iz džepa pre svega vojvođanskim opštinama gde se crpe nafta i gas, i gde ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju putevi – počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije.
Pokrajinska vlada ne sme da ćuti dok vojvođanske opštine trpe.
Gensek LSV dalje navodi da “naredno pitanje kojim bi pokrajinska vlast trebalo da se pozabavi jes Informacija o obeštećenju Vojvodine po osnovu ulaganja građana pokrajine u izgradnju „Naftagasa“ i drugih delova Naftne industrije Srbije:
-Nju je nakon šestogodišnjeg insistiranja LSV Skupština Vojvodine usvojila i prosledila republičkoj i Pokrajinskoj vladi pre dve i po godine, podseća Bojan Kostreš.⇐