Skupština Srbije: žučna rasprava pozicije i opozicije

Skupština Srbije: žučna rasprava pozicije i opozicije

12/05/2017 Off By
 U SKUPŠTINI Srbije i danas je nastavljena rasprava o izboru tužioca za ratne zločine, izboru javnih tužilaca u više javnih tužilaštava u Srbiji, kao i o izmenama Zakona o sudovima.

Današnju sednicu obeležila je žustra polemika poslanika vladajuće koalcije i DS-a. Predsednica Maja Gojković izrekla je opomenu poslaniku DS – a Balši Božoviću zato što je rekao da “vlast u Srbiji nije vlast naroda nego vlast zemunskog klana”. Dve opomene zaradio je i Balšin kolega Radoslav Milojičić.
Polemika je počela kad je poslanik vladajućeg Pokreta socijalista Bojan Torbica počeo da govori o reformi pravosuđa, koju je sproveo prethodni režim, ali i da kritikuje poslanike koji su imali primedbe na ponuđena kadrovska rešenja nosilaca pravosudnih funkcija i na izmene Zakona o sudijama koji su na dnevnom redu sednice.
Torbica je rekao, da je prošla vlast napravila “čistku”, odnosno da je odlukom jedne partije srpsko pravosuđe ostalo bez više od 1.000 ljudi, u čije znanje i iskustvo je ulagano decenijama.

“Niko od njih (predstavnika sadašnje opozicije, a tada vlasti) se nije tada bunio niti pokušao da zaustavi to ludilo, besraman čin i progon, već je napravljen i sramna mreža sudova koja je bila nefunkcionalna i koja nije imala nikakve veze sa realnošću”, rekao je Torbica.
Reagovao je Milojičić. Kritikovao je predsedavajućeg sednicom Veroljuba Arsića što nije prekinuo Torbicu dok je govorio mimo dnevnog reda. Zatim je ministarku pravde Nelu Kuburović zamolio da prvo privede pravdi (predsednika Pokreta seocijalista i ministra Aleksandra) Vulina koji je, po njegovoj oceni, “odavno trebalo da se nađe u zatvoru”.
Milojičić je opomene dobio kada je reklamirajući povredu Poslovnika rekao da dok ministra finasija Dušan Vujović govori o tome kako Srbija treba još da se zaduži, “njegov državni sekretar kupuje vilu od 400.000 evra” i upitao da li je to Srbija za kakvu se zalaže SNS.
Poslanica Nove stranke Marinike Tepić pitala je da li će se tužioci za ratne zločine baviti samo izvršiocima ili i “ratnim huškačima”. Rekla je i da je premijer Aleksandar Vučić bio “perjanica ratno-huškačkog režima” i da se nada će novi tužilac za ratne zločine krenuti od vrha te piramide
Tepićeva je još rekla da je juče gledala “snimak nekog govora Aleksandra Vučića iz Gline pred ljudima u uniformama, vojnim, paravojnim” gde je “poklično izgovarao pozive na stvaranje Velike Srbije” i dodala da bi to Tužilaštvo trebalo da istraži.
U odbrani Vučića i njegove navodne ratnohuškačke karijere ustao je uvek budni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović. Rekao je da Tepićeva obmanjuje javnost.
“Aleksandar Vučić je politikom krenuo da se bavi 1993. godine. Rat je uveliko trajao. I to je potpuno neverovatno da neko ko je tada student još uvek na Pravnom fakultetu, može da bude ratni huškač. A neki koji su tada bili aktuelni političari, a gde je uvažena koleginica bila u njihovoj stranci, zalagali su se za ‘Prijem u Hrvatskoj'”, rekao je on.
Razvila se oštra polemika između Marka Đurišića (SDS)i Aleksandra Martinović(SNS). Reagujući na izlaganje poslanika Marka Đurišića koji je kritikovao izmene Zakona o sudijama, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je ocenio da je prethodni govornik “ozlojeđen rezultatima izbora na kojima je njegov kandidat teško potučen”.
“Sedi čovek sam, bez predsedničkog kandidata, nigde živog poslanika oko njega nema iz njegove stranke, i ‘mi nećemo i mi nećemo i mi smo protiv i mi smo za ovo i mi smo za ono itd'”, rekao je Martinović.
Đurišić je odgovorio: “Vreme je pokazalo da je zbog efikasnosti u radu sudova u Srbiji, zbog kvaliteta rada predsednika sudova, potrebno pristupiti izmenama Zakona o sudijama u smislu da se napravi razlika između Vrhovnog kasacionog suda čiji se predsednik bira po Ustavu na pet godina i ne može biti ponovo izabran, i svih ostalih sudova za koje sam ja, a ne mi – dakle ja kao narodni poslanik, predložio da se predsednici biraju na četiri godine i da mogu ponovo biti izabrani na tu funkciju”, rekao je Đurišić.
Vojislav Šešelj je rekao da “to što će danas biti izabran novi glavni tužilac ne znači da će se stvari promeniti. Možda će se mlo promeniti, ali ostaje sva ostala struktura ista, a to je struktura koja je navikla da prima naloge od američkih i ostalih zapadnih ambasadora u Beogradu, to je struktura koja je navikla da svaki čas putuje u inostranstvo, da se dogovara sa srpskim neprijteljima kako progoniti Srbe”.♦