Đorge Ivanov: Vlada bez Tiranske platforme

Đorge Ivanov: Vlada bez Tiranske platforme

11/05/2017 Off By

 

PREDSEDNIK Makedonije Đorge Ivanov ostaje pri stavu da takozvana platforma iz Tirane, niti bilo koji drugi dokumenat i delovanje protiv Ustava Makedonije ne može da bude uslov, niti osnova za formiranje Vlade.
Ivanov očekuje od predsednika SDSM-a Zorana Zaeva da ispuni obećanje da će zajedno sa koalicionim partnerima obezbediti garancije za jačanje unitarnosti države i da će to biti u skladu sa Ustavom Makedonije.
Iz kabineta makedonskog predsednika su potvrdili da su dobili pismo novoizabranog predsednika Sobranja Talata Džaferija u kome se navodi da je formirana nova parlamentarna većina i da od Ivanova očekuje da dodijeli mandat za sastav nove vlade.
SDSM, koji je sa političkim partijama makedonskih Albanaca formirao većinu u Sobranju, saopštio je da priprema garancije koje će naredne sedmice dostaviti Ivanovu.
VMRO-DPMNE u današnjem saopštenju upozorava da lider SDSM neće uspeti da realizuje “tiransku platformu”, bez obzira na podršku, kako je navedeno, kriminalnog podzemlja.(Agencije)♦