Austrijski antifašisti traže zabranu ustaškog skupa u Blajburgu

Austrijski antifašisti traže zabranu ustaškog skupa u Blajburgu

11/05/2017 Off By
U utorak je više antifašističkih organizacija koruškom parlamentu predalo je apel za zabranu ove manifestacije, a sada im se pridružio i parlamentarni klub Zelenih, koji smatra da je reč o ‘najvećem okupljanju revizionista, neonacista i pristlica jedne fašističke države’ u Austriji i upozoravaju na to da se tamo masovno pojavljuju fašistički simboli koji su zabranjeni

OKUPLJANJE u Blajburgu, najavljeno za ovaj vikend, razlog je za proteste u Austriji. Klub Zelenih u koruškom pokrajinskom parlamentu od policije je zatražio zabranu skupa uz objašnjenje da se radi o ‘najvećem okupljanju revizionista, neonacista i pristalica jedne fašističke države’ u Austriji, dok službe bezbednosti smatraju da je reč o ‘crkvenoj komemoraciji’.
‘Svake godine hiljade Hrvata dolaze u koruški grad Blajburg da bi obiležili ‘blajburški masakr’ iz 1945. godine. Na okupljanju u subotu očekuje se između 10 i 15 hiljada ljudi. Iz perspektive antifašističkih skupina reč je o najvećem okupljanju desnih ekstremista u ovom delu Evrope, ali skup je prijavljen kao crkvena komemoracija’, piše austrijski dnevnik Der Standard u članku pod naslovom ‘Traži se zabrana hrvatske komemoracije u Koruškoj’, prenoseći vest Austrijske press agencije (APA).
U članku se kaže da je ‘službeni razlog okupljanja komemoracija ubistava hiljade ustaških vojnika posle kapitulacije nacista 1945.’: ‘Oko 40 hiljada pobeglih vojnika, koji su se borili na strani Nemačke, izručeno je od britanske vojne sile s članovima porodica Titovim komunističkim partizanima. Hiljade njih je nasilno izgubilo život na licu mesta ili tokom marša nazad u Jugoslaviju’.
U utorak je više antifašističkih organizacija koruškom parlamentu predalo je apel za zabranu ove manifestacije, a sada im se pridružio i parlamentarni klub Zelenih, koji smatra da je reč o ‘najvećem okupljanju revizionista, neonacista i pristlica jedne fašističke države’ u Austriji i upozoravaju na to da se tamo masovno pojavljuju fašistički simboli koji su zabranjeni. Zastupnik Zelenih optužio je lokalne vlasti da odobravanjem skupa u Blajburgu krše se zakone i ustav Austrije.
S druge strane načelnik okruga Vulkermarkt Gert-Andre Kluš, gde se se održava skup, kaže da se ‘po austrijskim zakonima ova manifestacija ne može da se zbrni, ali i da treba da se skup ‘rigorozno nadgleda’. Na licu mesta su uvek jedan predstavnik državnog tužilaštva, ljudi iz službe za zaštitu ustavnog poretka i policija. Kluš priznaje da je pre nekoliko godina uhapšen jedan čovjek koji je pozdravljao okupljene uzdignutom desnom rukom (tzv. ‘Hitlerov pozdrav’) koji je kasnije i osuđen na sudu. U Blajburgu ne mogu da se vide kukasti krstovi i slične insignije, ističe Kluš, ali i dodaje da ‘protiv uniformi i znakovlja koji su zabranjeni u Hrvatskoj, nisu u Austriji, i zbog toga ne može ništa da se učini.”
Gradonačelnik Bljburga, socijaldemokrat Stefan Visotšnig, kaže da nije srećan zbog tog okupljanja i da misli da se ‘crkveni kontekst zloupotrebljava kako bi se zamaskirali pravi motivi’. Zato poziva austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova da promeni važeći zakon o zabranjenim simbolima kako bi obuhvatio i znakovlje koje je zabranjeno u Hrvatskoj. Ističe da on sa svoje gradonačelničke pozicije nema pravo da zabrani skup u Blajburgu koji se održava na privatnom imanju.
Prošle godine austrijska organizacija žrtava nacizma (DÖW), tj. dokumentacionii arhiv austrijskog otpora nacizmu , podnio je krivičnu prijavu policiji u koruškom okrugu Vulkermarktu zbog ustaških simbola na Blajburgu. Pritom su se pozivali na austrijski zakon iz 1960. godine koji reguliše zabranu nacističkih simbola i simbola koji služe kao zamena ili surogat nacističkih znakova. Isticanje nacističkih simbola u javnosti proglašeno je krivičnim delom.
Ali policijska uprava iz Vulkermarkta zauzela je drugačiji stav i odbila prijavu. U objašnjenju se kaže: ‘Nošenje ustaške uniforme i ustaških simbola u Austriji nije zabranjeno.’ Pozvali su se na članak 1. Zakona o zabrani uniformi i naveli da ustaški simboli nemaju veze s nacističkim simbolima, koji su zabranjeni po austrijskom zakonu, i da ustaški simboli na starom kaputu nema nikakve veze sa zabranama iz austrijskog zakonodavstva. Dodali su i kako su taj stav proverili s višom instancom, koruškom Službom za zaštitu ustavnog poretka.(Agencije)♦