Pala Vlada Kosova

Pala Vlada Kosova

10/05/2017 Off By
Poslanici Skupštine Kosova podržali su zahtev opozicije o izglasavanju nepoverenja Vladi Kosova. Zemlja ide na prevremene izbore

SKUPŠTINA Kosova izglasala je danas nepoverenje Vladi Kosova, na zahtjev opozicije. Za je glasalo 78 poslanika, protiv 34 a uzdržano je bilo troje. U sali Skupštine Kosova u momentu kada se glasalo o nepovjerenju Vladi bilo je prisutno 115 poslanika. Za pad Vlade bila je potrebna većina glasova, odnosno 61. Odlučujući glasovi bili su glasovi vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK) na čijem je čelu Kadri Veseli, predsednik Skupštine, dok su protiv pada Vlade bili jedino poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe. Tokom višečasovne rasprave u Skupštini, dve vladajuće stranke su uglavnom optuživale jedna drugu za nerad, nedostatak odlučivanja i koordinacije i za koruptivne afere od ranije, a opozicija je vladajuće stranke optužila da im je cilj samo fotelja i ništa drugo.
Premijer Kosova Isa Mustafa na kraju diskusije je rekao da se treba poštivati parlamentarna demokratija i da Kosovo kao mlada država treba da postupi po volji građana i Skupštine.
“Zahvaljujem vam se na saradnji i vjerujem da ova Skupština zaslužuje da ima ljude koji će raditi u interesu zemlje”, reko je Mustafa uoči glasanja.
Na osnovu Ustava Kosova, nakon uspešnog izglasavanja nepovjerenja Vladi, ona se smatra u ostavci, a predsednik zemlje raspušta Skupštinu. Na osnovu Zakona o opštim izborima, nakon raspuštanja Skupštine, predsednik raspisuje vanredne izbore najkasnije 10 dana od dana raspuštanja, a nakon konsultacija sa liderima partija o datumu. Vanredni izbori se ne mogu održati ranije od 30 niti kasnije od 45 dana. U opciji su 11. i 18. jun.(Agencije)♦