Kulturni centar Magacin: Održana “Aukcija od nule”

Kulturni centar Magacin: Održana “Aukcija od nule”

10/05/2017 Off By

Hvala vam i što ću ovaj dan zapamtiti po Pohvali, a ne po objavljivanju rezultata gradskog konkursa”, rekla je Vesna povodom ponovnog izostanka podrške gradskih vlasti Beograda za veliki deo nezavisne kulturne scene i savremene umetničke produkcije, rekla je Vesna Milosavljević, novinarka i urednica portala SeeCult, primajući priznanje Pohvala

Jelena Mijić
U KULTURNOM centru Magacin u Beogradu, 8. maja, održana je Aukcija od Nule i dodela nagrade Pohvala za 2017. godinu. Dobitnici nagrade „Pohvala” za pojedinačni doprinos sceni savremene vizuelne umetnosti u Srbiji su Vesna Milosavljević, novinarka i urednica portala SeeCult, prema izboru žirija, i Aleksandar Denić, hiperproduktivni slikar i magacioner, na osnovu glasova učesnika „Aukcije od nule”.
Nagrade su svečano uručene nakon izuzetno uspešne „Aukcije od nule”. Ovom aukcijom su prikupljena sredstva u iznosu od 201.684 dinara pa je tako ove godine novčani deo nagrade Pohvala bio po 100.842 dinara za oboje pohvaljenih. Za „Aukciju od nule” preko 80 radova je doniralo 78 umetnika različitih generacija i izraza.
Proces predlaganja kandidata bio je javan i anoniman, i putem online formulara na sajtu akumulator.link prikupljeno je 58 predloga. Ove godine dodeljene su dve ravnopravne nagrade.
Jednu je dodelio petočlani žiri poznavalaca zbivanja lokalne umetničke vizuelne scene u sastavu Branislav Dimitrijević, istoričar i teoretičar umetnosti, Darka Radosavljević Vasiljević istoričarka umetnosti i direktorka Nezavisne umetničke asocijacije Remont i jedna od inicijatora nagrade platforme Akumulator, Dragan Protić (Škart), jedan od dobitnika prethodne Pohvale, Iva Čukić, arhitekta i jedna od osnivača Ulične galerije i novinar RTS-a Marko Rajković (Kulturni dnevnik).
U užem izboru, dobijenom na osnovu sabiranja pojedinačnog glasanja i diskusije, našlo se 12 kandidata, a žiri se na kraju dvoumio između dva imena, Johanna Marcadé ili Vesna Milosavljević, a nagradu žirija odnela je Vesna Milosavljević.
Vesna Milosavljević je, primajući Pohvalu, zahvalila žiriju i umetnicima koji su donirali radove za to jedinstveno priznanje, ističući da joj je velika čast i to što se već drugi put našla u najužem izboru sa tako izuzetnim drugim kandidatima. Istakla je i da je za SEEcult.org podjednako zaslužan njen kolega, istoričar umetnosti Miroljub Mima Marjanović, od koga je svojevremeno mnogo i naučila o samoj sceni.
-Hvala vam i što ću ovaj dan zapamtiti po Pohvali, a ne po objavljivanju rezultata gradskog konkursa”, rekla je Vesna povodom ponovnog izostanka podrške gradskih vlasti Beograda za veliki deo nezavisne kulturne scene i savremene umetničke produkcije.
Dodala je da se nada da će pozitivna energija sa dodele Pohvale i jedinstvena solidarnost različitih aktera scene doprineti i efikasnijoj borbi za promenu sadašnjeg stanja i stvaranje uslova za život dostojan čoveka.

Nagrada učesnika Aukcije od nule, odnosno umetnika koji su donirajući svoj rad za Aukciju i svih učesnika Aukcije koji su kupovinom broja za licitaciju i kupovinom radova čija je početna cena bila 0 dinara obezbedili prikupljanje novčanog fonda nagrade, otišla je u ruke Aleksandra Denića. Aleksandar Denić je imao 14 glasova, dok je odmah iza njega bio Miroslav Karić sa 12 glasova, a za njima su se našli Dušan Rajić sa 9 i Dušan Savić sa 8 glasova.
Aleksandar Aca Denić (1983) je hiperproduktivni slikar iz Beograda, završio je srednju školu za dizajn i Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, smer aranžer dekorater. Ovaj svojevrsni likovni esejista vrlo rado demistifikuje svoj lik i delo, izražava nedvosmislenu ljubav i simpatiju prema estradi ali i duboku zainteresovanost za tradiciju i zaostavštinu. U obrazloženju za kandidaturu koja mu je obezbedila mesto na listi kandidata stajalo je „Zato što je iskren, a odličan.”

Osim prikupljanja sredstava za fond nagrade Pohvala, cilj „Aukcije od nule”, koju su vodili Iva Čukić i Dušan Čavić, bio je i da se umetnost učini dostupnijom građanima i ispita novčana vrednost koju su ljudi spremni da pridaju nekom delu u kontekstu krize tržišta umetnosti, kao i krize generalno u Srbiji. Pritom, namera nije da se propituje umetnička vrednost dela, već tvrdimo da, čak i ako ga neko kupi za 1 dinar, tj. dobije delo na poklon, ono ostvaruje svoj potencijal komunikacije u većoj meri nego ukoliko ostane u vlasništvu autora, daleko od očiju javnosti.
Akumulator okuplja aktere savremene vizuelne umetničke prakse različitih profila i pokrenut je kao podrška postojećim i novim zajedničkiim inicijativama koje za cilj imaju unapređenje i bolju vidljivost umetničke scene u Srbiji.

Nagrada Pohvala dodeljena je prvi put u februaru 2015. godine Saši Rakeziću (Aleksandar Zograf), Draganu Protiću (Škart) i Nikoli Džafu.

Akumulator se kao organizator posebno zahvaljuje prijateljima Pohvale, bez kojih bi ona ne bi bila moguća:
Studio Proto, Štamparija Standard2, KC Magacin, Ministarstvo prostora, Emilija Stanišić, Irena Đukanović, Jan Nemeček, Dušan Čavić, Iva Čukić, Branislav Dimitrijević, Marko Rajković, Dragan Protić i Miroslav Karić i svim umetnicima koji su donirali radove:
Aleksa Vitorović, Aleksandar Denić, Aleksandra Kovačević, Aleksandra Perović Mihajlović, Andreas Gurski, Andrijana Bugarić, Boris Burić, Darko Dacović, Darko Stanimirović, Davor Konjikušić, Dimitrije Tadić, Dragan Petrović, Dušan Rajić, Dušica Dražić, Emilija Radojičić, Filip Bojović, Irena Đukanović, Ivan Šuletić, Ivan Zupanc, Ivana Čalija, Jagoda Mićović, James Din, Jana Ljubičić, Jana Vasiljević, Jana Vuković, Jelena Mijić, Jovana Budošan, Jovana Mitrović, Kamerades, Karkatag Kolektiv, Katie Woznicki, Lazar Bodroža, Lazara Marinković, Lidija Delić, Ljiljana Bursać, Luka Knežević Strika, Mane Radmanović, Marija Knežević, Marija Strajnić, Mario Kolarić, Marko Stojanović, Milan Nešić, Milica Dukić, Milica Jovanović, Milica Pantelić, Mirza Dedać, Monika Lang, Neda Kovinić, Nemanja Knežević, Nenad Trifunović, Nepraktične žene, Nevena Ostojić, Nikola Džafo, Nina Ivanović, Ognjen Lopušina, Olivera Parlić, Predrag Terzić, Sanja Stojkov, Sanvila Porej Đermanović, Šejma Fere, Siniša Ilić, Siniša Janjić RE, Škart, Slobodan Stošić, Sofija Vojinović, Srđan Veljović, Svetlana Mijić, Tijana Radenković, Vanja Vikalo, Viktorija Jovanović, Vladimir Ilić, Vladimir Nešić, Vladimir Perić, Vladimir Veljašević, Wostok, Yann Lepentrec, Zoran Todorović.(Foto Luka Knežević Strika)♦