Skupština Srbije: Vantelesna oplodnja biće besplatna za sve!

Skupština Srbije: Vantelesna oplodnja biće besplatna za sve!

21/04/2017 Off By

 

Zašto majka koja ima već nekoliko dece, ne rodi još jedno pa da joj se plati? Ja mislim gospodine ministre da ste vi i vaši saradnici zarobljenici dogmi kada zabranjujete darivanje embrionskih ćelija radi imovinske koristi, rekao je poslanik Vojislav Šešelj

Ranka Čičak

I DANAS su poslanici Skupštine Srbije odbijali jedn za drugi sve predloge opozicije. Tek popodne došao je na red ministar zdravlja, Zlatibor Lončar da obrazloži Zakon o postupcima u bio medicinskom potpomognutom oplođenju.

Vantelesna oplodnja bila je do sada besplatna samo za neplodne parove posle niz bezuspešnih pokušaja, a po novom Zakonu ona će biti besplatna za sve.

-Zakon se odnosi na sve bračne ili vanbračne supružnike, žene bez partnera, ili pojedince koji čuvaju polne ćelije za buduće potomstvo. Utvrđuje pravila rada državnih i privatnih klinika, takozvanih Centra BMPO, Daje se mogućnost i privatnoj praksi da se bavi ovim poslom.

Zakon omogućuje parovima da embrione koje su već izvadili za sopstvenu oplodnju poklone drugima pod uslovoima da se oba supružnika slože.

Međutim, zabranjuje se surogat mterinstvo. Da žena posle porođaja ustupi dete drugome.

Zakon unosi novine i u transfuziji krvi.Umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka za čuvanje krvi, uvode se samo 4 – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Krgujevcu. Oni će biti povezani sa svim bolnicama a i međusobno. Srađivaće sa Crvenim krstom.Godišnje je srpskom zdravstvu potrebo 250 hiljda jedinica krvi a do sada se sakupljalo samo između 230 i 240 hiljada jedinica.

Svaka prikupljena jedinica će moratiu proći kroz isti test kako bi se izbegli nesigurni nalazi.

Ozbiljne primedbe na ovaj Zakon imao je Vojislav Šešelj. On smatra da je sasvim prirodno, a i korisno da par koji ne može da ima dece naruči svoje dete od surogat majke, pa da plati za to.

-Zašto majka koja ima već nekoliko dece, ne rodi još jedno pa da joj se plati? Ja mislim gospodine ministre da ste vi i vaši saradnici zarobljenici dogmi kada zabranjujete darivanje embrionskih ćelija radi imovinske koristi. Može žena koja ne želi da se udaje, a želi dete od muškarca čiji joj se kvaliteti dopadaju, da naruči njegovo seme i plati. Zar nije dobro da žena nađe privremenog partnera koji će joj dati svoje speramtozoide da obavi oblodnju na veštački način.Treba i sačuvati podatke o njegovom biološkom ocu.

Šešelj se plaši i zamrzavanja emriona.

– Mislim da medicina još nije načisto hoće li se takvo dete roditi zdravo. Zabranili ste i da se embrion vadi iz mrtve trudnice. Recimo, poginula u saobraćajnoj nesreći a njen muž želi da se dete rodi. Zar je teško naći surogat majku držati mrtvu trudnicu na aparatima, izvaditiu emrion i dati drugoj ženi da rodi dete.

-To zabrnjujete, a dozvoljavate da se još živim ljudima vade srce, jetra i drugi organi. Jer čovek je živ dok mu srce kuca a ne dok mu mozak radi. Nemojte doktore Đukiću da klimte glavom. Jer , kad bi mozak bio presudsn za utvrđivnje da li je čovek živ ili ne, ovde trećina poslanika ne bi mogla da se smatra živom.Ja sam dokazao na sopstvenom primeru da se u mozgu ne nalaze centri emocija, nego u srcu. Spaljivali su mi te centre za ljubav u srcu i ostali su mi samo centri za mržnju. Sećate li se one Biljane Kovačević Vučo, presadili su joj bubreg, ali ga nije primila, pa je odapla.

Predsednica Gojković ga opominje da gaže preminula.

On odgovara “mi smo nekada u Četničkom pokretu baš taj izraz koristili”

Maja kaže – “ne znam, nikada nisam bila u tom pokretu”.

Šešelj je uporan – “Ko bre, trebala si da budeš četnički vojvoda, predlog je bio spreman.

Ona mu isključuje mikrofon uz reči – “vidi se da ste u godinama pa se ne sećate…”♦