Barašnjikov i Brodski na Beogradskom festivalu igre

Barašnjikov i Brodski na Beogradskom festivalu igre

21/04/2017 Off By

U Beogradu će Barišnjikov sa svojim novim teatrom iz Rige igrti prema poemama Josipa Brotskog u režiji Alvisa Hermanisa

 

Ranka Čičak

UOČI svog nastupa u Beogradu, ruski umetnik Mihail Barišnjikov danas je bio gost Maje Gojković, koja je u Skupštini Srbije orgnizovala konferenciju za novinare. Prisustvovli su i Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre kao i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot.

Mihail kže da je oduvek scena za njega bila prirodno mesto:

-Reditelji me koriste kao glumc koji ume da igra ili kao igrač koji ume da glumi. Uvek sam bio blizu poznatih dela. Sve reditelje koji su radili samnom ujedinjuje simpatija prema klasičnom teatru. Ja sam od početka fasciniran ruskim klasicima ali se dobro osećam i u eksperimentalnom teartru.

U Beogradu će Barišnjikov sa svojim novim teatrom iz Rige igrti prema poemama Josipa Brotskog u režiji Alvisa Hermanisa. Kaže da mu je ideju za pretstavu dao Hermanis:

– On je, kao i ja, iz Rige. Zna da sam se dvadeset godina družio sa Brotskim. Slučjno smo se sreli.Mislio sam da se šali kada je rekao da napravimo projekat o Brotskom znajuću koliko je teško to postaviti na scenu. Zatim smo počeli da radimo. Već sam sa predstavom gostovao u SAD, sada sam ovde, a čekaju me gledaoci u Nemačkoj, Švajcarskoj i Londonu. Nemojte se čuditi što sam u mojim godinama, dogodine ću imati 70, još na sceni. Za umetnika ne postoji starost, sve dok može da radi. Zato ne odgovaram na pitanje dokle ću igrati.

Sa Ajom Jung Barišnjikov se poznaje već dugo ima samo pohvale za nju.

Boravak u Beogradu za njega je jedan od najsrećnijih trenutaka:

– Rad na Brodskom mi je išao od ruke. Ovde ćemo ga igrati na ruskom,a ićiće titl na vašem jeziku. Rekli su mi da je kod vas Brodski poznat i omiljen…

Američki ambasador, gospodin Skot na pitanje dali je već gledao Barišnjikova odgovara da će ovo biti prvi put:

-I to zahvaljujući Aji Jung. Zahvalan sam njoj što je dovela jednog od najpoznatijih svetskih igrača i što je od Beograda napravila kulturni centar Evrope. Aja uvek može da računa na našu podršku kada je reč o Festivalu igre. Mi odlično sarađujemo već tri gdine.

Svu podršku Beogradskom festivalu igre dala je i predsednica Skupštine Maja Gojković:

-Dugo se znam sa Ajom i svedok sam napredovanja ovog Beogradskog festivala igre. Normalno je da će uvek biti novaca za držvnu podršku ovom festivalu, jer je on postao lepa promocija kulture naše zemlje.♦