Pismo: Zašto i ko smo?

Pismo: Zašto i ko smo?

21/04/2017 Off By

 

Mi nismo ni Jankovićevi, ni Jeremićevi, ni Soroševi, nismo žuti, niti strani plaćenici, ni narkomani, a ni alkoholičari.”


 

Dragi naši,

SVIMA VAMA koji šetate sa nama svakog dana, koji pomno pratite sva dešavanja i ulažete svoje vreme, energiju i nadu u ove proteste, najpre želimo da kažemo hvala. Hvala vam što izlazite na ulice i govorite šta mislite o ovoj vlasti i ovakvom sistemu. Hvala vam što ste nam dokazali da još uvek postoje heroji među nama, i da još uvek postoji ona stara, dobra i lepa Srbija, i onaj dobar i stari i prelepi Beograd.

Već neko vreme se postavljaju pitanja ko vodi ovu stranicu, ko to odgovara medijima u ime svih nas i da li postoji zapravo neka organizacija. Zbog toga smo odlučili da vam odgovorimo na pitanja.

 “Mi nismo ni Jankovićevi, ni Jeremićevi, ni Soroševi, nismo žuti, niti strani plaćenici, ni narkomani, a ni alkoholičari.”

Organizacija u svom suštinskom obliku i značenju ne postoji. MI SMO GRUPA.

Grupa koja se okupila spontano na protestima (neki su tu od prvih dana, neki su se uključili kasnije), postoji samo kako bi koordinisala proteste i borila se da oni ostanu naši, narodni i da ne dopustimo nijednom političaru, stranci ili njihovim oganizacijama da ih preuzmu i instrumentalizuju. I sami ste svedoci da je takvih pokušaja bilo pregršt, i da neke grupacije još uvek pokušavaju na silu da preuzmu protest.

Mnoge od nas viđate svakodnevno od 18 časova, možda ste neke zapamtili, možda i ne. Razlog je svakako taj što smo se mi držali uvek po strani, ne želeći da eksponiramo, niti da neko pomisli da smo mi vođe. Mi ne želimo da budemo vođe

i to smo za ovih osamnaest dana, nadamo se, i dokazali.

Koja je naša uloga? Mogli ste da primetite transparente koji su uvek u prvim redovima ili ozvučenje. Mogli ste da primetite i momke i devojke koji su tu da brinu o koloni i da ne dozvole da dođe do nekog incidenta, iako su protesti neprijavljeni i kao takvi nemaju ovlašćena lica koja brinu o njemu. Ne, oni nisu policajci – oni su muzičari, ekonomisti, prevodioci, nezaposleni i studenti. Pozivali smo na nenošenje stranačkih obeležja. Zahteve smo u koordinaciji sa drugim gradovima i u skladu sa onim sto je kružilio na samim protestima i društvenim mrežama

formulisali, ali oni nisu još uvek konkretizovani, i na njima treba raditi. Takođe, koordinišemo i sinhronizujemo se sa ostalim gradovima. Stupamo u kontakt sa sindikatima i radnicima. Brojnim prilikama smo zatražili vaše mišljenje preko anketa

na društvenim mrežama. A kada za to nije bilo mogućnosti, trudili smo se da radimo ono što verujemo da je najbolje za sve nas.

Ko želi da se pridruži, dobrodošao je. Mi se organizujemo međusobno, ali ne organizujemo protest. Mi preuzimamo inicijativu, ali ne i vođstvo. Nismo zatvorena grupa – mi

smo grupa ljudi koji su svoje političke i ideološke razlike ostavili po strani, i udružili se zarad jednog cilja, da vratimo Srbiju na pravi put. Zato vas pozivamo sve da SUTRA nakon protesta ostanete ko želi da se priključi i upozna sa nama.

Nećemo odustati!(Press PD)♦