DJB: Obnova inicijative za smenu Maje Gojković i glasanje o poverenju Vladi

DJB: Obnova inicijative za smenu Maje Gojković i glasanje o poverenju Vladi

10/04/2017 Off By

 

Smenu predsednice Skupštine Srbije zahtevali smo zbog njene sramne uloge u gaženju Skupštine i otvorenog gušenja zakonodavne i kontrolne uloge parlamenta zarad ispunjavanja naredbi Aleksandra Vučića navodi se u saopoštenju DJB dostavljeno medijima

 

ZBOG blokiranja rada Skupštine Srbije i njenog neustavnog i nezakonitog ukidanja zarad interesa i po naredbi predsednika vladajuće partije, poslanička grupa Dosta je bilo je 27.februara, pred raspisivanje predsedničkih izbora, svim poslaničkim grupama koje sebe nazivaju opozicionim poslala inicijativu za smenu Maje Gojković sa mesta predsednice parlamenta i inicijativu za glasanje o nepoverenju vladi. Obe inicijative su potpisali poslanici iz grupa Dveri i Sande Rašković Ivić, dok su poslanici grupe SDS kazali da će je potpisati. Ostali se nisu oglasili.

Danas smo svima koji ih nisu potpisali ponovo poslali zahtev.

Smenu predsednice Skupštine Srbije zahtevali smo zbog njene sramne uloge u gaženju Skupštine i otvorenog gušenja zakonodavne i kontrolne uloge parlamenta zarad ispunjavanja naredbi Aleksandra Vučića. Inicijativa za glasanje o poverenju Vladi pokrenuta je 27. februara nakon što je Aleksandar Vučič u trku za predsednika Srbije odlučio da uđe sa pozicije predsednika Vlade i otvoreno pokazao da će zloupotrebiti svoju funkciju u izbornoj trci, kao i da će tim postupkom pogaziti osnovne principe podele vlasti.

Sve na šta smo tada upozorili ispunilo se i pokazalo tačnim. Danas zahvaljujući predsednici Skupštine koja ne dozvoljava rad Skupštine i poziciji Aleksandra Vučića na mestu predsednika Vlade i izabranog predsednika Republike imamo očigledno kršenje Ustava, ukidanje podele vlasti i direktno uvođenje diktature.

Pozivamo sve poslanike opozicije da potpišu ove dve inicijative. Da bi inicijativa o smeni Maje Gojković bila prihvaćena, potreban je potpis 30 poslanika, dok je za inicijativu za glasanje o poverenju vladi potreban potpis 60 poslanika. U Skupštini ima dovoljno poslanika koji se izjašnjavaju kao opozicioni da se ove inicijative usvoje i da dođe do smene predsednice koja ne zaslužuje da bude na čelu Skupštine Srbije, kao i da se prekine predstava sa Vladom koju vodi Aleksandar Vučić, izabrani predsednik Srbije, predstava kojom se brutalno gazi osnovni princip podele vlasti.

Smenu predsednice Skupštine traži i Demokratska stranka.(Press DJB)♦