HAZU protiv Deklaracije o zajedničkom jeziku

HAZU protiv Deklaracije o zajedničkom jeziku

30/03/2017 Off By

PREDSEDNIK Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić je Deklaraciju o takozvanom ‘zajedničkom jeziku’ ocenio besmislenom, apsurdnom i uzaludnom inicijativom koja želi da dovede u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj hrvatski jezik, koji je priznat i normiran kao jedan od službenih jezika Evropske unije.

“Hrvatski jezik Ustavom Republike Hrvatske definiran je kao službeni jezik u Hrvatskoj, jedan je od službenih jezika Europske unije, priznat i normiran kao zasebni jezik s vlastitim međunarodnim kodom”, ističe Kusić u izjavi agenciji Hina.

Predsednik HAZU-a apsurdnim, uzaludnim i besmislenim ocenjuje inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj jezik s njegovim nacionalnim imenom.

Deklaraciju je sastavilo 30 osoba iz različitih struka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, tokom konferencije “Jezici i
nacionalizmi”
koja se od aprila  do novembra prošle godine održavala u Podgorici, Beogradu, Sarajevu i Splitu.

Tekst Deklaracija su na konferenciji za medije u Sarajevu predstavili Enver Kazaz, Ivana Bodrožić, Vladimir Arsenijević, Balša Brković i Borka Pavićević.

Na pitanje novinara da prokomenariše Deklaraciju, hrvatski premijer Andrej Plenković juče, sreda 29 mart, je izjavio da o tom dokumentu deklaraciji na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, dok je hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala kako je riječ o političkoj inicijativi.♦