Rim: Samit povodom 60 – godišnice EU

Rim: Samit povodom 60 – godišnice EU

25/03/2017 Off By

Delovaćemo zajedno, različitim ritmom i intenzitetom kada je to potrebno, krećući se u istom pravcu kao što smo činili u prošlosti, u skladu s Ugovorima i ostavljajući vrata otvorenima za one koji se žele pridružiti kasnije – glasi zadnja verzija u nacrta Deklaracije


 

U RIMU, glavom gradu Italije danas su zasedali  čelnici 27 država Evropske unije. Povod okupljanja bila je 60. godišnjica potpisivanja ugovora kojima su udareni temelji današnjoj Uniji. Na današnjem rimskom samitu potpisana je zajednička deklaracija u kojoj zemlje EU žele da demonstriraju jedinstvo posle odluke Velike Britanije o napuštanju evropske porodice.

Sastanak na vrhu započeo je Odom radosti, himnom Evropske unije. Predsednik Evropske komisije Žan-Clod Junker izrazio je optimizam u pogledu budućnosti EU.

– Imat ćemo i 100. rođendan EU – rekao je Junker po dolasku na samit.

U Deklaraciji su iznesena dosadašnja postignuća Unije, izazovi s kojima je danas suočena, i obećanje o očuvanju jedinstva 27 članica. Naglašena je važnost očuvanja jedinstva, zajedničkih interesa i vrednosti, i daju obrisi pravca u kojem bi EU trebala da ide u sledećih deset godina.

– Evropska unija krenula je kao san nekolicine, a postala je nada mnogih. Ujedinjeni smo i jači: stotine miliona ljudi širom Evrope imaju koristi od proširene Unije, koja je prevladala stare podele –  kaže se u Izjavi.

U deklaraciji se, također, kaže da se Unija suočava s do sada nezabeleženim izazovima – regionalnim sukobima, terorizmom, migracijskim pritiskom, protekcionizmom i privrednim nejednakostima.
Proteklih dana, diplomati zemalja članica intenzivno su radili na tekstu deklaracije. Jedno od najosjetljivijih pitanja bilo je “Evropa više brzina”. Taj koncept ima podršku zapadnih članica, ali mu se opiru zemlje u srednjoj i istočnoj Evropi, bojeći se da ne završe u grupi manje važnih članica.

– Delovaćemo zajedno, različitim ritmom i intenzitetom kada je to potrebno, krećući se u istom pravcu kao što smo činili u prošlosti, u skladu s Ugovorima i ostavljajući vrata otvorenima za one koji se žele pridružiti kasnije – glasi zadnja verzija toga paragrafa u Nacrtu Deklaracije.

Jučer  je, u Vatikanu, prvake EU primio papa Franjo, koji je rekao da bi Evropa “mogla da umret” ako se ne vrat idealima svojih osnivača, kao što je “solidarnost”.
Papa je naglasio da “Evropa ponovo nalazi nadu u solidarnosti, koja je i najdelotvorniji lijek za savremene populizme”.(Agencije)♦