Nenad Čanak: Popuniti rupu u Penzionom fondu

Nenad Čanak: Popuniti rupu u Penzionom fondu

25/03/2017 Off By

PREDSEDNIČKI kandidat LSV Nenad Čanak izjavio je da preko 1,7 miliona sadašnjih penzionera, tokom svog radnog veka, izdvajali su novac od svog rada, da bi sebi obezbedili starosnu penziju. Oni su svoju penziju stekli. Međutim, već dve godine, štedi se upravo na njima.

-Mora se utvrditi kako je nestao novac iz penzionih fondova pre i posle 2000. i kako se uopšte došlo do toga da se penzije isplaćuju iz budžeta.Nigde u Evropi se penzije ne isplaćuju iz budžeta, rekao je Čanak i naveo da se Penzioni fond može se popuniti prodajom objekata u banjama koji su nekada građeni iz sredstava ovog fonda, zatim prilikom eventualne prodaje Telekoma, ogromne vojne i imovne i prostora Železnica koja ničemu ne koristi, ali i izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta.

-Kada to bude učinjeno, svaki građanin koji uplaćuje penziono osiguranje mora znati šta se s tim novcem radi.

Čanak smatra da je potrebno formiranje Penzionog fonda kao nezavisne institucije, koja će pametnim ulaganjima i kupovinom deonica, po ugledu na modele koji postoje u svetu, oploditi taj novac koji se uplaćuje i penzionerima obezbediti sigurnost. To će omogućiti da nikada više penzioneri ne zavise od političke volje bilo koje vlasti i da se njihovo pravo na dostojanstven penzionerski život ne dovodi u pitanje.♦