Kletva: “Oteto prokleto” – poništavamo odluku Prištine

Kletva: “Oteto prokleto” – poništavamo odluku Prištine

15/03/2017 Off By
Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije povodom odluke vlade u Prištini da prisvoji svu nepokretnu imovinu i registruje na tzv. Republiku Kosovo


Ranka Čičak

VLADA u Prištini je 1. marta donela odluku da se sva nepokretna imovina na Kosovu i Metohiji registruje na ime imovine takozvane Republike Kosovo kao vlasnika . Po rečima Marka Đurića direktora Kancelarije za KiM, Priština je to krila od javnosti i srpskih predstavnika da bi sinoć to postavili na sajt vlade.

U Beogradu je povodom odluke vlade Privremenih institucija samouprave u Prištini i pokušaja prisvajanja sve nepokretne imovine Republike Srbije na teritoriji Autonomne pokrajune Kosova i Metohije održan sastanak Marka Đurića sa gradonačelnicima opština sa srpskom većinom, predstavnicima Srpske liste i poslata jasna poruka da će Vlada Republike Srbije doneti odluku o poništenju postupka vlade u Prištini,
” Odluka Privremenih institucija samouprave u Prištini o prisvajanju imovine Republike Srbije na području naše južne pokrajine je protivpravna, protivustavna , protivzakonita i ništavna i ne proizvodi pravne posledice za Republiku Srbiju, njene građane i institucije. Ova odluka prištinskih vlasti posledica je dugogodišnje težnje separatističkog vodstva u Prištini da legalizuje otimačinu i pljačku državne i nacionalne imovine u našoj južnoj pokrajini sa ciljem da ekonomski obespravljujući Srbe na KiM, dovrši iskorenjivanje Srba sa teritorije naše južne pokrajine i zaokruži proces etničkog čišćenja . Naravno, ova odluka faktički i pravno nesprovodljiva i osuđena na to da ostane ” mrtvo slovo na papiru”, ali osim toga, ona predstavlja ratni poklič prištinskog separatističkog rukovodstva koji svojim građanima nema ništa da ponudi osim sukoba sa Srbima , sa Srbijom i onim što je ostalo od srpskog naroda na području naše južne pokrajine .

Danas je na sastanku sa srpskim predstavnicima zaključeno da ćemo se boriti jedinstveno protiv ovakve kriminalne odluke i da ćemo svim pravnim i političkim sredstvima ali i drugim sredstvima kojima kao država i kao narod raspolažemo, stati na put bezakonju, pravnom i političkom nasilju prema našem narodu na KiM, i želim da kažem da ćemo predložiti da Vlada Srbije na prvoj sledećoj sednici poništi protivpravnu , protivustavnu i protivzakonitu odluku privremenih institucija samouprave u Prištini. Baš kao šta je to sa uspehom učinjeno u slučaju Trepče i na taj način spreči nastupanje pravnih i svih drugih posledica po ljude i imovinu u našoj južnoj pokrajini . Mi ćemo baš kao šta smo to učinili u slučaju Trepče u formalno pravnom smislu staviti van snage ovu odluku a najviši srpski predstavnici sa KIM oko svoje Vlade , Vlade Srbije danas poručuju da neće dozvoliti ni faktičko sprovođenje ovog nakaradnog akta pošto neće dozvoliti zauzimanje i uzurpiranje srpske imovine u sredinama sa srpskom većinom .

Radi se o 1. 240. 992,00 kvadrata službenih zgrada , 145. 202,00 kvadrata poslovnih zgrada , 24. 688 kvadrata stambenih zgrada, 3. 973 kvadrata objekata posebne namene , 753, 915 kvadrata različitih privrednih objekata, restorana, odmarališta, sportskih objekata u državnom udelu u privrednim subjektima poput RMHK Trepča ad., Ski centar Brezovica d.o.o, Lola Lešak, Kosmet prevoz, Državnim preduzećima i njihovoj celokupnoj infrastrukturi poput Železnica Srbije, Elektroprivrede( JP Površinski kopovi, JP Termoelektrane Obilić, JP. Elektromreža Srbije, JP Elektrokosmet, JP Ibar Zubin Potok). JP PTT Srbije JP Srbija šume, Nis petrol – Jugopetrol, JP Aerodrm Priština, JP Nacionalni park Šara . Posredstvom Fonda federacije za kreditiranje nedovoljno razvijenih područja i autonomnih pokrajina kao oblika tadašnjeg institucionalnog investiranja u periodu od 1966. godine do 1990 godine na područje Kosova i Metohije usmereno je oko 4,37 milijardi dolara sa učešćem Srbije u formiranju ovih sredstava sa preko 35 posto ili oko 1,6 milijardi dolara. Fond za razvoj Republike Srbije kao rezultat svojih aktivnosti od 1990 – 1999. godine ima udeo u vlasništvu 155 preduzeća na KiM. Ovde se radi o kolosalnoj pljački i otimačini ni država Srbija ni narod Srbije ni naše institucije ni građani nikada neće pristati. Ova borba će biti duga i teška i možda vipše godišnja ali mi nemamo pravo i nećemo da dignemo ruke od onoga šta su stvarale generacije naših očeva i dedova i svi oni koji misle da ćemo odustati od ove borbe želim samo da ih podsetim na našu srpsku upornost, inat i tvrdoglavost i da ih podsetim na našu nacionalnu izreku “Oteto, prokleto” .

Pokrenuli smo poništavanje svih akata od strane naše Vlade. Preduzeća iz Srbije su osim regulisanog zajma za preporod Srbije, putem neposrednog udruživanja usmeravala sredstva u izgradnju i proširenje materijalne baze Kosova i Metohije gde su najznačajnini nosioci bili Zastava Kragujevac, ( fabrika auto delova u Peći i istoku i amortizeri u Prištini , Lola korporacija pogon u Lešku , Z. Potoku i Štrpcu , Termovent pogoni u Lipljanu i Orahovcu).

U ime predstavnika Srba sa Kosova i Metohije , obratio se gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović koji je rekao da će Srbi u svojim sredinama i fizički štititi imovinu od Prištine.♦