Beograd: Sleteo prvi avion turske avio kompanije “AtlasGlobal”

Beograd: Sleteo prvi avion turske avio kompanije “AtlasGlobal”

15/03/2017 Off By

 

Reč je o komercijalnom ugovoru između Er Srbije i AtlasGlobal – a, rekao je minister Rasim Ljajić i izrazio nadu da će nova linija povećati broj turskih turista

Rasim Ljajić: naš turistički promet godišnje raste oko 10 posto!

Ranka Čičak
VLADA Srbije definitivno je shvatila da je turizam privredna grana koja donosi pare. Jedan od najboljih ministara turizma, Rasim Ljajić dočekao je danas turski avion kompanije AtlasGlobal koji će ubuduće leteti na povratnoj redovnoj liniji Istanbul – Beograd.
Posle svečanosti za čitaoce Balkasnekspresrb Ljajić je rekao da se srpski turizam trenutno razvija brže od evropskog proseka:
– Na svetskom nivou turizam se razvija u proseku od 4 posto godišnje. Evropski turizam razvija se u proseku od 2 posto, a naš turistički promet godišnje raste oko 10 posto. Radi se o našoj niskoj osnovi zato što ranije turizmu nije davan značaj koji mu realno pripada. Mi smo sada uspeli da turizam vratimo na ekonomsku mapu Srbije, da ga tretiramo kao važnu ekonomsku granu koja može da doprinese razvoju naše privrede. Ono što treba sada da radimo je da dalje jačamo turističku infrastrukturu. Treba nam i bolja saobraćajna infrastruktura, da omogućimo ljudima da lakše dolaze u Srbiju. Zato je važan dolazak ove još jedne privatne avio kompanije. Dva su preduslova da bi strani turisti dolazili. Jedan je da imate viznu liberalizaciju, a drugi da imate direktne avio letove. Sa zemljama sa kojima to imamo, imamo i najveći broj turista. Turski su turisti na trećem mestu na našem tržištu. A što se tiče Beograda turski tursti su na prvom mestu po broju dolazaka. Tome doprinosi blizina, kulturološka sličnost, ali i direktni letovi i bezvizni režim.
Ljajić kaže da smo mi uvek daleko od cilja da Srbija bude prepoznata kao turistička destinacija u svetskim okvirima:
„Još uvek smo daleko od toga, ali iz godine u godinu pravimo značajne iskorake, pa verujem daćemo do 2020 godine naš promet sa dve ipo milijasrde dolara povećati na tri milijarde i sedamsto hiljada dolara. Broj noćenja ćemo povećati na 9,6 mliona. To će biti respektabilan rezultat.

 

 

PRVI avion turske avio kompanije “AtlasGlobal”, koji će ubuduće leteti na povratnoj redovnoj liniji Beograd – Istanbul sleteo je danas na beograski aerodrom “Nikola Tesla”,  a dočekan je tradicionalnim pozdravom vodenim topovima.

Avio je sleteo u 16,55 sati, a predstavnike turske avio kompanije pozdravili su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgić, koji su na pres konferenciji ocenili da je ovo pokazatelj dobrih ekonomskih odnosa između dve zemlje.

Reč je o komercijalnom ugovoru između Er Srbije i AtlasGlobal – a, rekao je Ljajić i izrazio nadu da će nova linija povećati broj turskih turista.

Prošle godine ih je, kaže, bilo 83.000 što je za 30 odsto više nego lane, a u tome su, dodaje, veliku ulogu imale i avio kompanije.

-Sada dobijamo novog prevoznika  i nadam se da će se ovaj trend povećanja broja tursta i trgovinske razmene značajno povećavati”, rekao je ministar.

On je istakao da je u poslednjih godinu dana registrovano 136 novih turskih kompanija u Srbiji, što je više nego u prethodnih pet godina i dodao da je od početka godine registrovano još 23 novih firmi.

Prema njegovim rečima, robna razmena sa Turskom dostigla je 850 miliona evra, što govori o velikom ekonomskom interesu, jačanju trgovinske razmene i mogućnostima u budućnosti.

Turskom avio prevozniku dobrodošlicu je poželeo i ambasador te zemlje u Srbiji, ocenivši da dve zemlje imaju dobre odnose.

Kaže da svakodnevno razgovara sa turskim biznismenima koji žele da investitaju u sve delove Srbije.

Primetivši da je Srbiju posetilo preko 80.000 turista iz Turske, Bilgić je izrazio očekivanje da će se taj broj povećavati.

Izvršni direktor aerodroma “Nikola Tesla”  Raša Ristivojević podsetio je da sa tog aerodroma lete 33 avio kompanije na 66 destinacija, rekavši da Beograd u tom smislu ima šta da ponudi.

“Ovo je prilika da građani iz Turske posete Beograd”, rekao je Ristivojević koji je govorio i o poslovnom uspehu aerodroma.

Kaže da je beogradski aerodrom u poslednjih nekoliko godina napravio ozbiljne pomake, kako u broju putnika, tako i u finansijskom smislu.

On je rekao da pokušava da dovede što više avio kompanija i da je zahvaljujući dobrim potezima vlade  i na krilima Er Srbije aerodrom napravio uspeh.

“Nameće se konstatacija da Beograd postaje oziljno saobraćajno  čvorište u regionu i ovom delu Evrope”, naveo je Ristivojević.♦