Beograd: Izložba Ekspo – Rusija Srbija

Beograd: Izložba Ekspo – Rusija Srbija

15/03/2017 Off By

 

Prošle godine robna razmena bila je 2 milijarde i 100 miliona evra. Očekuje se rast srpskog izvoza u Rusiju. Zato treba koristiti pogodnosti sporazuma o slobodnoj trgovini


Rnka Čičak

POSLE svečanog otvaranja privredne izložbe Ekspo- Rusija Srbija i poslovnog foruma dve zemlje, zamenik ministra industrije i trgovine Ruske Federacije, Gleb Nikitin i srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić rekli su novinarima da privredna saradnja može da bude još bolja. Prošle godine robna razmena bila je 2 milijarde i 100 miliona evra. Očekuje se rast srpskog izvoza u Rusiju. Zato treba koristiti pogodnosti sporazuma o slobodnoj trgovini.

Na pitanje novinara hoće li saradnja biti uslovljena političkim odnosima zapada i istoka, Nikitin i Dačić su odgovorili da privreda nema veze s politikom i da će rusko srpska saradnja biti korisna i istoku i zapadu. Najavljeno je da će Rusija u Srbiji otvarati velike centre za finalizaciju svojih proizvoda,a zatim ih izvoziti u zapadne zemlje.

Novinare je najviše zanimalo mišljenje našeg ministra o najavi Kosova da će svu imovinu na svojoj teritoriji koja je zavedena kao vlasništvo bivše Jugoslavije i Srbije preregistrovati kao imovinu države Kosovo.

Dačić smatra da je ova najava neozbiljna i pokazuje da se kosovski funkcioneri nečega plaše:

– O nečem takvom nije bilo ni reči u briselskim razgovorima. Od toga neće biti ništa, kao što nije bilo ništa ni od njihovog ulaska u UNESCO.