LSV: Civilna straža nije prihvatljiva, neophodna nam je policija

LSV: Civilna straža nije prihvatljiva, neophodna nam je policija

05/03/2017 Off By

LIGA socijaldemokrata Vojvodine upozorava da sve veći broj razbojništava koja se dešavaju u vojvođanskim naseljima poslednjih godinu dana moraju biti ozbiljna opomena nadležnim državnim organima, kaže potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović i dodaje: „Nedopustivo je da se građani samoorganizuju kako bi zaštitili svoje živote, imovinu, pa čak i hranu koju proizvode. Krađe domaćih suhomesnatih proizvoda, seče voćnjaka i vetrobrana pokazuju koliki je stepen bahatosti lopova, a kojima nadležni ne mogu da stanu na put“.

Jovanović je rekao da su poslednji slučajevi koji su zabeleženi u Bašaidu alarm za Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i dovoljno jasna poruka da pripadnici policije ne žele ili nisu sposobni da zaštite građane. Takođe, LSV insistira da se Vojvodini vrati nadležnost nad radom policije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine napominje da civilne straže nisu prihvatljive i da meštani Kikinde, Mokrina, Bašaida ili Begeča ne bi smeli da žive u strahu, posebno ne da se zaključavaju sa prvim mrakom i strepe da li će biti žrtve razbojnika.

LSV zahteva od nadležnih da rade svoj posao i ne dozvole da se ponovi scenario iz Srpskog Krstura od prošle godine, kada je ubijen meštanin u svojoj kući pokušavajući da spreči provalnike u krađi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine tvrdi da je decentralizovan rad MUP-a Republike Srbije i postojanje Policijske uprave za Vojvodinu nezaobilazan faktor u borbi protiv svakog oblika kriminala i nasilja.