Nenad Čanak: Kosovo više nije u sastavu Srbije

Nenad Čanak: Kosovo više nije u sastavu Srbije

05/03/2017 Off By

PREDSEDNIČKI kandidat LSV Nenad Čanak: Nasuprot predsedničkim kandidatima i političarima koji ističu da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, interesi Srbije zahtevaju da se suočimo sa činjenicama. A činjenice su tvrde i neumoljive – Kosovo je priznato kao nezavisna država i više nije u sastavu Srbije.

Priznati ovu činjenicu znači navući na sebe bes. Ignorisati je znači nastaviti sa politikom čeonog sudara sa stvarnošću. Od politike predsedničkih kandidata, od njihovog sistema vrednosti, integriteta i, zašto ne reći, lične hrabrosti, zavisi i njihov odnos prema Kosovu.

Možemo se i dalje oportunistički zaklanjati iza floskula o o južnoj srpskoj pokrajini, ali ozbilnost i odgovornost pozicije za koju se kandidujemo zahteva od nas da prestanemo sa svakim daljim samozavaravanjem.

Za razliku od nekih kandidata, ja ne želim da učestvujem u politici koja mitovima daje prednost u  odnosu na stvarnost i koja beži od činjenica, ma koliko da su one neprijatne.

Problemi sa kojima se Srbija suočava su veliki, brojni i zahtevaju od nas da preuzmemo odgovornost za odluke koje moramo doneti. Priznati faktičku nezavisnost Kosova je jedna od takvih odluka. U ime mira na Balkanu, evropske budućnosti Srbije i istorijskog pomirenje dva naroda izražavam svoju spremnost da takvu odluku i podržim.