5, mart

5, mart

05/03/2017 Off By
  1. Engleski kralj Henri VII primio u službu italijanske pomorce Đovanija i Sebastijana Kabota da bi za englesku krunu otkrili nove zemlje. Oni 1497. stigli do Severne Amerike.1684. Nemačka, Poljska i Venecija u Lincu formirale Svetu ligu protiv Turske.1696. Rođen italijanski slikar Đovani Batista Tijepolo, jedan od poslednjih velikana venecijanskog slikarstva. Njegovi glavni radovi, freske velikih dimenzija, rađene u maniru kasnog rokokoa, nalaze se u nadbiskupskoj palati u Udinama, u palati Labija u Veneciji, u biskupskoj rezidenciji u Vircburgu i u kraljevskoj palati u Madridu.

    1770. Britanske trupe u Bostonu, centru otpora protiv britanske kolonijalne vlasti, ubile pet demonstranata i taj događaj, poznat kao “bostonski masakr”, ubrzao izbijanje Američkog rata za nezavisnost.

 

 

 

 

 

1827. Umro italijanski fizičar Alesandro Volta, koji je izumeo elektrofor, galvanski element, bateriju galvanskih elemenata. Po njemu mnogi pojmovi u fizici dobili ime.


 

 1832. U Beogradu počela da radi prva štamparija u Srbiji, u kojoj je kao prva knjiga štampan “Sabor istine i nauke” Jovana Stejića. Štamparija kupljena u Rusiji i dopremljena u Beograd u maju 1831.
1856. Londonsko pozorište “Kovent garden” uništeno u požaru.

1916. Španski prekookeanski putnički brod “Princ od Asturije” potonuo za nekoliko minuta pošto je udario u stenu u blizini brazilske obale. Od 588 putnika i članova posade njih 455 izgubilo život.

1933. Nacional-socijalistička radnička partija Adolfa Hitlera osvojila većinu u nemačkom Rajhstagu.

1945. Američke trupe u Drugom svetskom ratu ušle u Keln.

1953. Umro sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili Staljin. Kao generalni sekretar Komunističke partije od 1922. do smrti bio neprikosnoven vladar SSSR i lider komunističkog sveta. U partijskim čistkama od 1934. eliminisao političke protivnike, a svojom politikom doprineo zaoštravanju međunarodnih odnosa u vreme “hladnog rata” i narušio ugled SSSR stečen značajnom ulogom u slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu. Rezolucijom Informbiroa 1948. pokušao da tadašnju Jugoslaviju čvršće podredi sovjetskoj kontroli.


1953. Umro ruski kompozitor i pijanista Sergej Sergejevič Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca XX veka, koji je u svom delu uspešno asimilirao rusko muzičko nasleđe i moderan muzički izraz. U njegovom opusu od 138 dela izdvajaju se Peta simfonija i balet “Romeo i Julija”. Komponovao i muziku za filmove Sergeja Ejzenštajna “Aleksandar Nevski” i “Ivan Grozni”.

1964. Umro prvi filmski snimatelj na Balkanu Milton Manaki, koji je 1905. počeo da filmskom kamerom beleži događaje. Poseban dokumentarni značaj ima reportaža o boravku poslednjeg turskog sultana Abdula Hamida II 1911. u Bitolju, snimci rumunskog i grčkog kralja, bugarskog cara, događaji iz vremena mladoturske revolucije, balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata.
1966. Svih 124 putnika i članova posade poginulo kada je britanski putnički avion udario u japansku planinu Fuđi.

1970. Stupio na snagu ugovor o neširenju nuklearnog oružja koji je potpisalo 45 zemalja.

1975. Kuvajt nacionalizovao naftnu industriju, uključujući imovinu britanskih naftnih kompanija.

1983. Na izborima u Australiji laburisti Boba Houka pobedili liberale Malkoma Frejzera.

1984. Umro italijanski pevač Tito Gobi, operski bariton svetskog ugleda. Proslavio se ulogom u “Toski” Đakoma Pučinija, u kojoj mu je partner bila Marija Kalas.

1993. Minut posle poletanja sa skopskog aerodroma srušio se makedonski putnički avion “foker 100”. Poginulo 77 od 97 putnika i članova posade.

1998. U terorističkom napadu tamilskih pobunjenika, koji su u glavnom gradu Šri Lanke Kolombu aktivirali bombu jednom mini-busu, poginulo 37, povređeno oko 250 ljudi.

1999. Odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala grad Brčko dobio status distrikta pod suverenitetom Bosne i Hercegovine, što je izazvalo oštre proteste u Republici Srpskoj.

2001. Predsednici Jugoslavije i Republike Srpske Vojislav Koštunica i Mirko Šarović u Banjaluci potpisali Sporazum o uspostavljanju specijalnih i paralelnih veza SRJ i RS.

2003. Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio Zakon o normalizaciji trgovinskih odnosa SAD sa Srbijom i Crnom Gorom.