Dopisivanje: stigla opomena BiH trojki od Haškog suda

Dopisivanje: stigla opomena BiH trojki od Haškog suda

26/02/2017 Off By

 

Ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsedništva, Međunarodni sud pravde napravio je presedan koji bi, valjda, trebao prisiliti članove Predsedništva da se izjasne, odnosno “glasaju” o pitanju koje očigledno izaziva unutarnje probleme

MEĐUNARODNI sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsedništva Bosne i Hercegovine kovertirana pisma o čijem sadržaju se za sada može samo pretpostaviti, piše današnji zagrebački Večernji list.

Ako se ispostavi da je u pitanju zahtev za izjašnjavanje članova Predsedništva – Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, upozorava se u tekstu, bit će to neviđen pritisak na instituciju države.

-Ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsedništva, Međunarodni sud pravde napravio je presedan koji bi, valjda, trebao prisiliti članove Predsedništva da se izjasne, odnosno “glasaju” o pitanju koje očigledno izaziva unutarnje probleme.

Predsedništvo BiH je proteklih dana pokušalo je da održi sednicu na kojoj bi razmotrili i izjasnili se o ovom pitanju, ali nakon konzultacija ispostavilo se da dogovora nema pa je zakazanu sednicu prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović, navodi zagrebački dnevnik.
U članku se podseća da se i pored ovakvog raspleta i očigledno različitim stavovima članova Predsedništva BiH, ni ovaj put se nije dogodilo preglasavanje unutar te institucije.

-Čak i u ovako složenoj situaciji očuvano je načelo donošenja isključivo usuglašenih odluka u Predsedništvu BiH koje bi moglo biti narušeno ako se pokaže točnim da Međunarodni sud pravde u svojim pismima od trojice članova bh. Predsedništva traži izjašnjavanje. To je svojevrsno zakazivanje sednice Predsedništva. Takva vrsta pritiska na najvišu instituciju vlasti u BiH do sada nije viđena.(Agencije)