LSV: Pod hitno revizija Energetskog sporazuma

LSV: Pod hitno revizija Energetskog sporazuma

26/02/2017 Off By
Kostreš podseća da je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović  nedavno istakao da će država podneti tužbe protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu za maziva i druge proizvode, uključujući i Naftnu industriju Srbije. Sa druge strane, Naftna  industrija Srbija poziva se na međudržavni sporazum iz 2008. godine koji bi NIS, od tada u većinskom ruskom vlasništvu, oslobodio plaćanja ove takse

BOJAN Kostreš, generalni sekretar  Lige socijaldemokrata Vojvodine smatra da je krajnje vrema da se započne proces revizije međudržavnog Energetskog  sporazuma sa Ruskom federacijom, potpisanim 2008. godine, kojim je Naftna industrija Srbije prešla u većinsko vlasništvo ruskog partnera.

I pre devet godina je bilo jasno da je Sporazum suprotan interesima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i njenih građana.

LSV je i tada glasno naglašavala da je Energetski  sporazum protivan ustavno-pravnom sistemu Srbije i da će imati nesagledive posledice po našu privredu, zaštitu životne sredine, te funkcionisanje sistema državne, pokrajinske i lokalnih organa vlasti.

Kostreš podseća da je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović  nedavno istakao da će država podneti tužbe protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu za maziva i druge proizvode, uključujući i Naftnu industriju Srbije. Sa druge strane, Naftna  industrija Srbija poziva se na međudržavni sporazum iz 2008. godine koji bi NIS, od tada u većinskom ruskom vlasništvu, oslobodio plaćanja ove takse.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se nada da nije više usamljena u stavu da je potrebno učiniti sve da se isprave loše odredbe u Sporazumu.

Podsetićemo da je skandalzna i odredba Sporazuma kojom je iznos rudne (naftne) rente sa, zakonom određenih sedam odsto, spušten na svega tri odsto. Tako je iznos rudne rente postao najniži u Evropi. Rudna renta, na primer, u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12%, u Bugarskoj 12,5%, u Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%.

Ovo nepoštovanje Zakona direktno nanosi štetu građanima Vojvodine i dodatno siromaši budžete lokalnih samouprava.

Ta razlika od tri do sedam procenata onemogućila je rešavanje problema pijaće vode na severu Banata, sanaciju oštećenih saobraćajnica, popravku devastiranih kuća i javnih objekata…

Procenjuje se da su samo od 2012. do 2015. godine vojvođanske opštine zbog nepoštovanja zakonske odredbe od sedam odsto za rudnu rentu izgubile oko osam milijardi dinara!

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra Branislava Nedimovića da u što hitnijem roku zatraži reakciju Vlade Srbije i analizu Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom, što bi na kraju trebalo da rezultuje i njegovom revizijom, u skladu sa interesima građanki i građana Srbije i Vojvodine.(Press LSV)