Pogled iz Afrike: deset najsiromašnijih država Evrope

Pogled iz Afrike: deset najsiromašnijih država Evrope

26/02/2017 Off By

 

AFRIČKI portal Howafrica.com bavi se Evropom. Nakon što su ušle u prvu službenu recesiju u trećem kvartalu 2008. godine, evropske zemlje su pretrpele veliki negativni udar, piše ovaj afrički portal.
U nastavku navodi popis najsiromašnijih evropskih zemalja s najmanjim BDP-om po glavi stanovnika, odnosno tržišnom vrednošću dobara i usluga proizvedenih u kalendarskoj godini podeljenom s brojem stanovnika.

Portal koji uglavno prati stanje na afričkom kontinentu posvećen likuje otkrivajući najsiromašnije evropske zemlje, navodeći kako je većina afričkih država bogatija od njih.
Afrikanci ipak malo preteruju u svom likovanju. Naime, BDP per capita je u većini afričkih zemalja ipak manji od BDP-a per capita u 10 najsiromašnijih zemalja Europe.

Ovo popis 10 najsiromašnijih zemalja u Evropi, prema portalu Howafrica.com:

10. Rumunija(18.635$)

Gotovo 44 posto stanovnika Rumunije živi u ruralnim područjima. Siromaštvo je vrlo prisutno u tim krajevima.

9. Rusija (18,408$)

Rusija pati od velike nejednakosti u raspodeli bogatstva. Dok mali broj uživa u kraljevskom životu, milijuni pate od siromaštva.

8. Hrvatska (18.213$)

Postotak siromašnog stanovništva u Hrvatskoj se konstantno povećava.

7. Belorusija (15.633$)

Iako je stopa siromaštva u Belorusiji smanjena, svejedno ih čeka dug put.

6. Bugarska (14.870$)

Bugarska je jedna od nacija koje nisu siromašne samo po EU standardima, već u celoj Evropi.

5. Crna Gora (11.800$)

Crnogorska ekonomija većinom funkcioniše na uslužnom principu. Ipak, stanovništvo ispod crte siromaštva, koje je iznosilo 12.2 posto u 2003., u 2010. je došlo na 6.6 posto.

4. Srbija (11.553$)

Korupcija i loša infrastruktura su doprineli srpskom siromaštvu. Više od 1.3 miliona građana Srbije su siromašni ili jedva sastavljaju kraj s krajem.

3. Makedonija (10.718$)

Ruralno siromaštvo uništava Makedoniju, srozavajući joj ekonomski napredak. Ruralna područja ove države su dom za dve trećine siromašnih.

2. Albanija (9.903$)

Zastarela i neprikladna infrastruktura samo pogoršavaju ionako loše stanje Albanije u poslovanju i privlačenju stranih investitora.

1. Bosna i Hercegovina

Siromaštvo u Bosni i Hercegovini je vrlo veliko u usporedbi sa susednim zemljama.