Njujork Tajms o reviziji presude po tužni BiH

Njujork Tajms o reviziji presude po tužni BiH

25/02/2017 Off By

 

“Moskva se udvara Srbima u Srbiji i Bosni, dok u međuvremenu tajno interveniše u makedoniji i Crnoj Gori, pokušavajući da povrati uticaj koji je imala na Balkanu”, piše Njujork Tajms

SLANJE zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid izazvalo je veliku pažnju medija, ne samo u regionu već i u svetu.

Ovom temom bavio se i Njujork Tajms koji je podsetio da je zahtev za reviziju presude zatražio bošnjački član tročlanog Predsedništva Bakir Izetbegović.

“Zahtjev muslimanskog člana (Predsjedništva BiH) Bakira Izetbegovića, očigledno potpiruje političke tenzije u regionu koje tinjaju još od rata koji je ‘rasturio’ Jugoslaviju 90-ih godina prošlog veka”, piše list i dodaje da bi ovim potezom bošnjačkog člana Predsedništva sada mogli biti ohrabreni “pro-srpski secesionisti, koji imaju podršku Srbije i Rusije”.

“Moskva se udvara Srbima u Srbiji i Bosni, dok u međuvremenu tajno interveniše u makedoniji i Crnoj Gori, pokušavajući da povrati uticaj koji je imala na Balkanu”, piše Njujork Tajms.

Podsjeća da je Međunarodni sud pravde 2007. godine oslobodio Srbiju “direktne odgovornosti za masakr koji se dogodio Srebrenici”, ali da se Srbija smatra odgovornom za kršenje Konvencije o genocidu jer nije sprečila genocid i kaznila tadašnjeg vojnog komandanta generala Ratka Mladića.

Kako se dalje u tekstu navodi, zahtev za reviziju presude izazvao je veliku buru u Bosni i Hercegovini, jer su Srbi izrazili nezadovoljstvo zbog slanja zahteva.

Američki dnevnik se takođe osvrće i na suđenje generalu Ratku Mladiću koje je u toku u Haškom Tribunalu.

Pozivajući se na neimenovane pravne eksperte, list piše da su male šanse da Sud ponovo otvori slučaj, ali se u tekstu ponavlja da će sam zahtjev za reviziju “raspaliti debatu” u Bosni i Hercegovini.

Dalje se podseća da je Dejtonski mirovni sporazum podelio Bosnu i Hercegovinu na “bošnjačko-hrvatski entitet i Republiku Bosanskih Srba”, ali, navodi se, odnosi su do dan danas u ovoj državi zategnuti i postali su gori u posljednjih nekoliko meseci.

“U novembru prošle godine bosanski Srbi su održali kontroverzni referendum – koji nije predviđen Dejtonskim sporazumom, ali podržan od strane Moskve – koji bi mogao da vodi do potpune nezavisnosti ili čak novog pridruživanja Srbiji. Predsednik bosanskih Srba Milorad Dodik i oštri nacionalista rekao je da je zahtev za reviziju presude zatvorio vrata napretku Bosne i ugasio svetlo”, piše list i dodaje da su “Dodik i drugi kritikovali Izetbegovića što pokušava ponovo da otvori slučaj protiv Srbije bez pristanka srpskog i hrvatskog člana Predsedništva”.

List takođe prenosi reči Aleksandra Vučića, premijera Srbije, koji je rekao da je Izetbegovićev potez odnose dve zemlje vratio 25 godina unazad.

“Malo poverenja koje smo godinama gradili sada je nestalo”, prenosi Njujork Tajms Vučićeve reči.

U tekstu, objavljenom i u internet izdanju, stoji i da je Izetbegović u Sarajevu dobio veliku podršku za slanje zahtjeva za reviziju tužbe.

“U Sarajevu, Izetbegovićeve pristalice, uključujući akademike, opozicione političare i organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da Sud treba ponovo da otvori slučaj, jer mnogi u Bosni i Srbiji još uvek odbijaju da priznaju zločine u Srebrenici kao genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova”, piše američki dnevnik.

“Zahtjev je očigledno poslat u žurbi. Desetogodišnji rok za podnošenje zahteva ističe u nedjelju”, zaključuje se u tekstu NjujorkTajmsa.(Agencije)