SVEČANO OTVOREN 8. FESTIVAL NAUKE – PRVI DAN U ZNAKU 5.000 POSETILACA

04/12/2014 Off By

 

FESTIVAL⇒Prvi dan Festivala protekao je u znaku radoznalih učenika iz celog regiona, koji su na Festival došli u okviru organizovanih poseta iz više od 160 školskih ustanova

Press služba Festivalanauka

 

FESTIVAL nauke, najveća naučna smotra u regionu, koji je svečano otvoren i do 7. decembra se održava se na tri lokacije u Beogradu (Zepter Expo Centar, Studentski kulturni centar, Galerija Narodne banke Srbije), otvorio je svoja vrata brojnim posetiocima koji su iz cele Srbije došli kako bi, uz pomoć 550 naučnika, otkrili da ne postoje nemoguće stvari. Najbolje tek predstoji – kvalitetna porodična zabava sačuvana je za dane vikenda, kada će radno vreme Festivala nauke biti od 11 do 20 časova, dok su školski dani – četvrtak i petak.
Osmi Festival nauke, svečano je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, navodeći kako su svi posetioci Festivala i sami naučnici od velikog značaja za društvo.
„Nauka je lep, ali težak posao. Ali svi koji su prišli nauci, nikada se od nje nisu odlepili, bez obzira na to da li su u pitanju profesionalni naučnici ili naučnici amateri“, rekao je ministar Verbić ističući da su i naučnici amateri izuzetno važni za nauku. Izdvojivši imena velikih naučnika-amatera poput Majkla Faradeja i Artura Klarka, on je naglasio da je njihov doprinos, kao i doprinos svih posetilaca Festivala nauke, nemerljiv.
Prvi dan Festivala protekao je u znaku radoznalih učenika iz celog regiona, koji su na Festival došli u okviru organizovanih poseta iz više od 160 školskih ustanova. Njih su u Zepter Expo centru (bivša RK Kluz) dočekali brojni naučnici sa kojima su mogli da otkriju tajne Ejmsove sobe, izazovu pravi mali tornado ili se vrate u prošlost i večeraju sa našim precima iz Vinče. Oni najznatiželjniji mogli su da zavire u mračnu komoru i dobiju jedinstvene fotografije, provire u unutrašnjost zuba i otkriju super moći čula sluha. Posebno zanimljivi bili su susreti najmlađih posetilaca sa Ekspertinejdžerima, vršnjacima iz cele Srbije koji raznorazne naučne probleme i dileme rešavaju bez muke.
Studentski kulturni centar podigao je festivalske zavese i na Naučno-fantastičnoj bini ugostio prve naučnike iz Evrope koji su dočekani uz aplauze, osmehe i razigrane umove spremne za naučne izazove. Sa gostom iz Mađarske Laslom Robertom Zsilosom zainteresovani su na najkreativniji naučni način rešavali probleme, uz pomoć Šekspira su otkrili hemijske zamke i neobične reakcije, dok su oni malo stariji iz prve ruke saznali sve što su hteli o dronovima, tim sve popularnijim letelicama neverovatnih mogućnosti.
Prva Zelena zona na Festivalu otvorena je ove godine u Galeriji Narodne banke Srbije. Brojni posetioci ove zelene oaze u srcu Beograda mogli su iz prve ruke da dobiju savete o reciklaži, upoznaju se sa zaštićenim vrstama i „stanovnicima grada“ koji nas u letu čuvaju sa visina, i o kojima treba da povedemo više računa.
Drugi festivalski dan obeležiće „Svemoguća zona“, koja se od otvaranja Festivala nauke pokazala kao veliki naučni hit među svim posetiocima zainteresovanim da, uz pomoć nauke, u svojim kućnim radionicama svoje ideje pretoče u stvarnost.
Na sceni SKC-a biće izvedeni neverovatni biološki šou programi sa veliki „vau“ uz eksplodirajuću nauku. Poslednji dan radne sedmice biće priveden kraju uz „Nauku bez prestanka“ u Zepter Expo Centru na kojoj će se naučna vatra njihati u ritmu muzike za ples, dobro drveće pričaće svoju priču dok će roboti oživeti i uvesti nas u budućnost s kraja XXI veka.
Festivalske karte po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim festivalskim lokacijama. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije. Deca do 5 godina strarosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.
Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS koja treću godinu zaredom podržava manifestaciju u okviru društveno odgovornog poslovanja i programa “Energija znanja”. Kompanija koja se oslanja na naučno-tehničke aktivnosti, primenu novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja, ove godine će se predstaviti sa edukativno-interaktivnom postavkom na temu nastanka nafte, a uz druženje na društvenim mrežema NIS-a, ljubitelji nauke moći će da osvoje karte za Festival nauke i da učestvuju u Instagram foto konkursu.
Prijatelj manifestacije je MT:S, a sponzori i podrška Festivalu su: Erste banka, Bambi, Grafix, Francuski institut, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu kao i Institut Servantes.<


DOGAĐAJI

minisat mupMINISTAR STEFANOVIĆ POSETIO PS VOŽDOVAC

MUP ⇒ Prilikom obilaska kontrolne sobe Stefanovic je rekao da će postavljanje video-nadzora doprineti efikasnijem radu policije, a

 

Ministar-MALEROZNI MINISTAR: LEDENICA POGODILA ANTIĆA U MAJDANPEKU

  MAJDANPEK ⇒Ministar je odmah posle toga rekao novinarima da sada svi mogu da vide u kakvim uslovima

canak312SAOPŠTENJE PREDSEDNIKA LSV NENADA ČANKA: JUŽNOG TOKA NEMA. VRATITE NAM NAFTAGAS

JUŽNI TOK ⇒Posle šest godina uveravanja u suprotno, po svoj prilici neće biti ništa od obećanog „posla veka“

индексsprotestSAOPŠTENJE SAMOORGANIZOVANOG STUDENTSKOG POKRETA: USLOVNI PREKID BLOKADE

  PROTESTI ⇒Ukoliko uprava Fakulteta do sutra (3. 12.) u 18 časova dostavi uverenje o nenaplaćivanju prenosa bodova,