Hrvatski pogled na predizborna događanja:  „ruski rulet“ Tomislava Nikolića!

Hrvatski pogled na predizborna događanja: „ruski rulet“ Tomislava Nikolića!

18/02/2017 Off By

 

Na prijemu povodom Dana državnosti i Nikolićevog rođendana u predsjednikovoj rezidenciji na Andrićevom vijencu, na koji mu nije došao nijedan jedini ministar iz vlade (premijer Vučić i većina ministara bila je u Batočini na slavi kod Dragana Markovića Palme, koalicionog partnera koji je podržao Vučićevu kandidaturu pa je ovaj zakasnio na prijem) Tomislav Nikolić je, uprkos stranačkom dogovoru, najavio i svoju kandidaturu na izborima…“, piše Jutarnji list

ZAGREBAČKI Jutarnji list analizira predizbornu situaciju u Srbiji i navodi da je predsednik Tomislav Nikolić zaigrao “ruski rulet” nakon što je pobesnio i “uz pomoć Moskve želi da sruši Vučića”.

List piše: “Burleska u Srbiji je evidentna. Naime, samo dan nakon što se činilo da je srpski premijer i jedini trenutni apsolutni vladar Srbije Aleksandar Vučić, nakon dugog razmišljanja i šahovski pripremane izborne strategije, konačno sve sredio (naime, sebe je na izborima kandidovao za predsjednika), uslijedio je neočekivani kopernikanski obrt i udarac iznenađenog i uvređenog, trenutnog predsjednika Tomislava Nikolića.

Naime, na prijemu povodom Dana državnosti i Nikolićevog rođendana u predsjednikovoj rezidenciji na Andrićevom vijencu, na koji mu nije došao nijedan jedini ministar iz vlade (premijer Vučić i većina ministara bila je u Batočini na slavi kod Dragana Markovića Palme, koalicionog partnera koji je podržao Vučićevu kandidaturu pa je ovaj zakasnio na prijem) Tomislav Nikolić je, uprkos stranačkom dogovoru, najavio i svoju kandidaturu na izborima…“

„Vučiću je pao mrak na oči“, piše dalje zagrebački dnevnik ,“ pogotovo jer je Nikolić govorio da neće praviti konkurenciju Vučiću i da će se pokoriti stranačkoj odluci. Vučić je bio toliko preneražen Nikolićevom odlukom da je, kada su ga pitali za komentar, prvi put stvarno ostao bez riječi.

Naime, Vučić je poznat po tome da stalno govori kako neće komentarisati neke stvari i odnose, pa odmah u nastavku opali traktat o onome što “neće komentarisati”. Ovaj put zaista nije imao šta da kaže. Nikolić je zaigrao “ruski rulet”, ali pitanje je: s jednim ili svim mecima u bubnju. Naime, svjestan je da Vučić može da ga zdrobi.

Doduše, Nikolić je očigledno bio pogođen svojim izostankom pa njegova odluka može biti inicirana i “običnom” taštinom, pogotovo jer je na prijemu rekao da je tokom mandata “bio vređan i omalovažavan”, a toliko toga je napravio“.

„Ipak, tu šokantnu vijest prva je javila prokremaljska agencija Sputnjik pa se odmah nametnulo i pitanje ne nazire li se u Nikolićevoj odluci i ruski trag, špekuliše Jutarnji”: “Naime, Kremlj je nekoliko puta isticao da podržava Nikolića kao kandidata, a tu “molbu” osobno od  Vladimira Putina Vučiću je krajem prošle godine prenio i ruski ministar spoljnih poslova  Sergej Lavrov.

Zagrebački dnevnik piše i ovo: „S obzirom na to da Vučić nije poslušao svog “saveznika” već se spekuliše da bi iza ovog neočekivanog Nikolićeva istupa mogla stajati Moskva, koja svim silama želi da zadržati Srbiju u svom zagrljaju. Doduše, nema (još) potvrde toga, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da bi Nikolić za koji dan možda mogao i da povuče svoju kandidaturu da zaokruži cirkus koji trenutno vlada na srpskoj političkoj sceni. Dakle, osim “ruske veze”, nagađa se i da je Nikolić ovo napravio kako bi preneraženom Vučiću nategnuo živce, ali, za svoj mogući odustanak, izvukao maksimalne ustupke, na koje bi Vučić u ovoj tragikomičnoj situaciji mogao da pristane, jer ne sme dozvoliti, sada pred izbore, raskol u stranci.

Osim toga, doveo bi možda u pitanje i sopstvenu pobjedu u prvom krugu, a upravo toga se najviše grozi. Nikolić je više puta izlazio s ambicijom da se kandiduje za drugi mandat, ali ga je Vučić stalno kočio.

Nikolić nije bez podrške (ako izuzmemo evidentnu rusku). Naime, beogradski mediji tvrde da Nikolić raspolaže s najmanje trećinom SNS-ovih poslanika u Skupštini, a da bi mu na izborima mogli dati podršku i mnogi proruski glasači koji su zaključili da lider radikalnih Dveri Boško Obradović ne može da uradi ništa značajnije. Već se nagađa da bi od otpadnika SNS-a Nikolić mogao da osnuje novu stranku, ali i da okupi oko sebe razdrobljenu prorusku opoziciju. Upravo zato se na njega sručio sav bijes vladajuće koalicije.

Ivica Dačić je izvan sebe, a Nikolićev postupak naziva sramotnim. Naime, Dačić računa da bi, upravo on, mogao biti Vučićev nasljednik u premijerskoj fotelji, pa se pribojava Nikolićeve nagodbe s Vučićem. Doduše, Dačić je takođe promoskovski igrač, koji je očito smatrao da, nakon što Nikolića maknu, ostaje kao jedina ruska opcija. Vučićeva potpredsjednica i još jedna koja pikira na Vučićevu poziciju, Zorana Mihajlović, optužila je Nikolića da pomaže opoziciji, kojoj su sada porasla krila, nakon što su pokisli nakon Vučićeve kandidature.

Vojislav Šešelj “divlja” po društvenim mrežama, naslađuje se raskolom u SNS-u koji ionako tvore njegovi nekadašnji puleni iz Radikalne stranke, a mnogi smatraju da bi Vuk Jeremić sada mogao lakše do drugog kruga.

U komentaru na kraju teksta na “Jutarnjem listu” stoji: “Groteskni igrokaz koji najbolje pokazuje da je dobro da Srbija postoji jer, da nje nema, Hrvatska bi bila zadnja”.(Agencije)