Dvostruki aršini u tretiranju žrtve

Dvostruki aršini u tretiranju žrtve

26/01/2017 Off By

Sama činjenica da nema optuženih Albanaca u Haškom tribunalu a da su u međuvremenu pobijeni i svi svedoci koji bi mogli da svedoče protiv albanskih separatista i terorista, zatim činjenica da razne zemlje u svetu ne poštuju poternice koje su izdali državni organi Srbije , govore da i dalje postoje dvostruki standardi, odnosno da se legalizuje pravo nekoga da ubija Srbe”, rekao je Dačić


 

Ranka Čičak

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić sa Draganom Markovićem Palmom i predsednikom Komisije za nestala i kidnapovana lica Veljkom Odalovićem posetio je spomen sobu “Kosmetske žrtve” i razgovarao sa članovina porodica žrtava. U spomen sobi “Kosmetske žrtve” izloženo je 2 500 fotografija kidnapovanih i ubijenih Srba, Goranaca i Roma na Kosovu i Metohiji od 1998. godine
Nakon posete Spomen sobi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je kazao da Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije najsnažnije podržavaju rad ovog UdruženjaI potsetio  na dvostruke standarde međunarodne zajednice,
-Na žalost mi smo svedoci sve ove godine dvostrukih standarda međunarodne zajednice što se na primeru Kosova i Metohije najviše videlo kada je tolerisan separatizam i terorizam na Kosovu i Metohiji. Kada je uz podršku zapadnih zemalja sve urađeno kako bi se izvršila priprema za proglašenje nezavisnosti . Čak je i bombardovanje Srbije izvedeno kršeći pravo i bez odluke Saveta bezbednostu UN”
Dačić je , takođe, kazao da je proglašenje Kosova jednostrani akt a kako je rekao samim tim je došlo do toga da postoje i dvostruki standardi u tretiranju žrtve ističući da Srbija nikada nije osporavala zločine sa čije god strane dolazili . Jer, naveo je on, za zločine svi treba da odgovaraju te da je su nepravedno obolirani oni koji su činili zločine protiv srpskog naroda.
– Sama činjenica da nema optuženih Albanaca u Haškom tribunalu a da su u međuvremenu pobijeni i svi svedoci koji bi mogli da svedoče protiv albanskih separatista i terorista, zatim činjenica da razne zemlje u svetu ne poštuju poternice koje su izdali državni organi Srbije , govore da i dalje postoje dvostruki standardi, odnosno da se legalizuje pravo nekoga da ubija Srbe”, rekao je Dačić.
Osvrnivši se na sukobe devedesetih prošlog veka , ministar je rekao da su Srbi najveće žrtve te da se nikada ne treba odustati od gonjenja ratnih zločinaca. Dačić je naglasio da će se izvršiti dopuna optužnica koje postoje a da je slučaj Haradinaj test za Evropu.
“Ako će političke odluke biti važnije od toga da li je neko ratni zločinac ili ne, onda se postavlja pitanje da li je istraživanje ratnih zločina i kažnjavanje ratnih zločina uopšte princip za koji se Evropa zalaže m ili se to primenjuje samo na Srbe”.
Na pitanje Rade Komazec, novinarke Jedinstva da prokomentariše navode pojedinih advokata i analitičara da je neko iz državnih organa Srbije kao i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije sakrilo dokaze protiv Haradinaja, Dačić je rekao da takve informacije nema , ali ako se one potvrde da bi to bio najveći zločin prema srpskim žrtvama.
Govoreći o nameri Kosova da ove godine ponovo podnese zahtev za prijem u Unesko , Dačić je kazao da Srbiju očekuje velika aktivnost na međunarodnom planu kako bi to sprečila i po ko zna koji put izrazio razočarenje Crnom Gorom i Makedonijom koje se glasale za prijem Kosova u Unesko.
Dragan Marković, Palma, predsednik Skupštine grada Jagodine obraćajući se porodicama žrtava , između ostalog je rekao , da ne postoji opravdanje za ovoliki broj žrtava istakavši da se nada da će nova američka administracija Donalda Trampa posmatrati drugačije događaje na Balkanu istinom pravde a ne istinom sile a pravda je na srpskoj strani , poručio je Marković.
Veljko Odolavić predsednik Komisije za nestala lica je rekao da će učiniti sve da se pronađu nestala lica sa prostora KiMi dati odgovore na pitanja koje porodice žrtava muče istakavši da ova Vlada čini sve da pomogne i da neće ni jednog trenutka odustati da oni koji su odgovorni za ova stradanja budu izvedeni pred lice pravde.
Sima Spasić, predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih je kazao da porodica civilnih žrtava teško žive i da ne dobijaju pomoć države te je u ime udruženja uputio dva zahteva Vladi Republike Srbije:
Tražimo da se zakonom reguliše pravo porodica civilnih žrtava , predratnih, ratnih i posleratnih i tražimo da država Srbija konačno ima spomenik srpskim žrtvama .