Valter brani –turizam!

Valter brani –turizam!

26/01/2017 Off By

 

Ranka Čičak

NA KONFERENCIJI Regija za turizam, turizam za regiju“ koja je okupila turističke privrednike svih država bivše Jugoslavije u Beogradu, danas su se čule nostalgične note  i pozivi na ljubav i saradnju naroda bivše Jugoslavije. Svi su se složili da je saradnja i zajednička turistička ponuda celog regiona jedini način da se opstane i privuče turiste iz celog sveta.

Zajednički nastup bolji je i kada se konkuriše za razne evropske kredite. Srbija već uveliko sarađuje sa Slovenijom, pripremaju se i turistički poduhvati sa Crnom Gorom, BiH, Hrvatskom i Makedonijom. Kinezi, recimo na Balkan žele da dođu samo da vide mesta gde se u Drugom svetskom ratu borio njihov omiljeni Valter.  Zato su Srbija i BiH planirsale turu Valterov put, na kojoj će kineski turisti videti ne samo Sarajevo već i lepote Srbije.

Međutim,  tim dobrim turističkim planovima štete sve češće političke nesuglasice. Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH  kaže da trenutno u regionu nije dobro.

-U zadnjih deset godina nismo imali ovakve političke tenzije. Pravi razlog za to ne možemo naći osim što su pojedince pustili da ih nacionalistička matica nosi. Saradnja u turiuzmu će postojati, ali bi ona bila bolja u boljoj političkoj krizi.  A svi  imamo ekonomske interese da region bude u boljem političkom ambijentu. Nama u BiH je to posebno značajno, jer bilo kakve zategnutosti u regionu desetostruko se reflektuju na BiH. A mi se sve manje poznajemo. Recimo 60 posto mladih iz Banjaluke nikada nije bilo u Sarajevu i obrnuto.

Srpski ministar Trgovine i turizma Rasim Ljajić je realniji i ne prihvata idealističku sliku jedinstva: „Nisu nam potrerbna neralna očekivanja. Od suštinskom smo pomirenja daleko od sedam milja. Ni sam siguran ni u zajednička gledišta na evropsku budućnost. Političke su nam elite nacionalističke, ali ko glasa za njih? Nemožete reči da pomirenja nema radi političara. Oni se udvaraju glasačima i govore ono što je narodu milo. Pogledajte koliko političara danas u regionu zagovara pomirenje? Zato naše odnose treba da zasnivamo ne na ljubavi već na interesima. Pustite emocije gledajte interes.