Mihajlovićeva i Zukorlić razgovarali o ilegalnoj gradnji!

Mihajlovićeva i Zukorlić razgovarali o ilegalnoj gradnji!

26/01/2017 Off By

 

Mihajlovićeva je u razgovoru istakla da Srbija danas ima moderan i uređen sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, koje se dobijaju za svega nekoliko dana i da nema potrebe da bilo ko gradi bez dozvole


 

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Muamerom Zukorlićem, narodnim poslanikom i bivšim glavnim muftijom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, o rešavanju problema nelegalne gradnje u Novom Pazaru. Na sastanku je bilo reči i o realizaciji infrastrukturnih projekata u Raškoj oblasti, posebno o unapređenju putne infrastrukture.
Mihajlovićeva je u razgovoru istakla da Srbija danas ima moderan i uređen sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, koje se dobijaju za svega nekoliko dana i da nema potrebe da bilo ko gradi bez dozvole.

“To je, uostalom, potvrdila i Svetska banka svrstavajući Srbiju u deset zemalja koje su sprovele najviše reformi na Duing biznis listi”, rekla je potpredsednica Vlade.
Rešavanju problema divlje gradnje treba pristupiti tako da se svima koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o planiranju i izgradnju omogući da legalno grade, a kroz sprovođenje Zakona o ozakonjenju objekata rešavati problem bespravno podignutih objekata izgrađenih tokom protekle tri decenije, zaključeno je na sastanku.
U postupcima za ozakonjenje nelegalne gradnje, kakav je i slučaj objekata u vlasništvu Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, jedan od uslova za ozakonjenje je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa.
Takođe, u rešavanju problema nelegalne gradnje u ovom gradu posebno treba voditi računa o zaštiti kulturnog nasleđa, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture.(Press MGSI)