Edi Rama: „Srbi na Kosovo samo kao turisti“

Edi Rama: „Srbi na Kosovo samo kao turisti“

16/01/2017 Off By

 

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je lično tražio zaustavljanje voza Beograd – Kosovska Mitrovica kako bi se izbjegli sukobi Srba i Albanca, nakon što je Priština angažirala policiju i poslala specijalce da kontrolišu putnike


 

POSLE napetosti koje je izazvalo zaustavljanje srpskog voza na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica oglasio se i albanski premijer Edi Rama koji je izjavio kako se ne treba uzbuđivati zbog političkih igara “vozovima i avionima”.

“Ove igre s vozovima i avionima su političko manevrisanje političkim rezultatima”, izjavio je Rama i dodao kako će “Srbi na Kosovo moći ući samo kao turisti“.

Voz na kojem je na nekoliko svetskih jezika, uključujući i albanski, napisano “Kosovo je Srbija”, a u njemu su freske, fotografije i podaci o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a, zaustavljen je u Raškoj na jugu Srbije, nakon što je na prijelazu Jarinje s Kosovom pojačan broj kosovskih policajaca.

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je lično tražio zaustavljanje voza Beograd – Kosovska Mitrovica kako bi se izbjegli sukobi Srba i Albanca, nakon što je Priština angažirala policiju i poslala specijalce da kontrolišu putnike.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u nedjelju je izjavio kako će se svaki sledeći pokušaj Prištine da izazove sukob “završiti loše”.

Nikolić je rekao da je Srbija spremna da pošalje oružane snage na Kosovo, ako tamošnji Srbi budu ubijani.

Kosovski predsednik Hašim Taći rekao je da se “nada da je Beograd naučio lekciju”, dok je kosovski premijer Isa Mustafa naveo da “Srbima sa Kosova i Metohije nije potrebna zaštita Beograda jer ih štiti Priština”.(Agencije)