Kfor progovorio: izvršavamo svoje dužnosti, kao što je propisano Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244!

Kfor progovorio: izvršavamo svoje dužnosti, kao što je propisano Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244!

16/01/2017 Off By

 

Koha ditore u današnjem broju piše da su “SAD podržale akciju kosovskih institucija” da se spreči dolazak voza u Kosovsku Mitrovicu


 

PORTPAROL KFOR-a pukovnik Maks Barbačini izjavio je da je “slučaj voz” pitanje koje treba da rješavaju Beograd i Priština, piše prištinski Zeri.

KFOR je spreman na bilo kakvu situaciju koja zahteva njihovu intervenciju: “Apelujemo na obe strane da se uzdrže i posvete dijalogu”, rekao je Barbačini komentarišući za Zeri da li je pokušaj Beograda da posle 18 godina pošalje voz za Kosovsku Mitrovicu, kako navodi taj list, “prekršio teritorijalni integritet Kosova”.

Na pitanje da li je KFOR razmatrao povećanje bezbednosnih mera na severu Kosova nakon nedavnih događaja, Barbačini je rekao da do sada nisu preduzeli nikakve korake za taktičke promene na terenu.
On je za prištinski list rekao da je KFOR spreman na bilo kakvu situaciju koja zahteva njihovu intervenciju.
“KFOR nastavlja da izvršava svoje dužnosti, kao što je propisano Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, i spreman je da se suoči sa bilo kakvom situacijom”, poručio je Barbačini.
Istovremeno, Koha ditore u današnjem broju piše da su “SAD podržale akciju kosovskih institucija” da se spreči dolazak voza u Kosovsku Mitrovicu.
Portparolka Ambasade SAD na Kosovu Džej Mišel Šon rekla je za Kohu da SAD poštuju pravo Kosova da, kako kaže, “upravlja svojim granicama”.
Ona je podsetila da su SAD priznale Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost, kao “suverenu i nezavisnu državu” 2008. godine.
“Promotivni” voz, koji je u subotu 14. januara posle 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto poslije 20.30 sati.