Makedonija: počinju razgovori između VMRO i DUI

Makedonija: počinju razgovori između VMRO i DUI

16/01/2017 Off By

 

Albanski ambasador u Skoplju Fatos Reka rekao je danas da njegova zemlja ima ustavnu obavezu da se brine o sunarodnicima koji žive van teritorije Albanije. “Nije reč o mešanju u unutrašnje poslove Makedonije, već o konsultacijama sa političkim liderima Albanaca u Makedoniji”, rekao je Veljanovski


VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integraciju /DUI/, koje su pobedile na nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, počeće pregovore o formiranju nove vlade, izjavio je visoki funkcioner VMRO-DPMNE Antonio Milošoski.

Milošoski, koji je bivši makedonski ministar spoljnih poslova, naglasio je da VMRO-DPMNE ne planira da formira vladu po svaku cenu, posebno da menjanja Ustav  zbog uvođenja dvojezičnosti na tetirotiji cele države.

Visoki funkcioner VMRO-DPMNE i donedavni predsednik Sobranja Trajko Veljanovski smatra da će pregovori o vladi biti uspešni i da će od ponedjeljka, 23. januara početi rešavanje svih otvorenih pitanja.

Komentarišući platformu albanskih partija o uvođenju dvojezičnosti, Veljanovski je ocenio da je reč o dokumentu koji je izrađen u drugoj državi i, umesto da pomogne, samo iskomplikovao situaciju.

Albanski ambasador u Skoplju Fatos Reka rekao je danas da njegova zemlja ima ustavnu obavezu da se brine o sunarodnicima koji žive van teritorije Albanije. “Nije reč o mešanju u unutrašnje poslove Makedonije, već o konsultacijama sa političkim liderima Albanaca u Makedoniji”, rekao je Veljanovski.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki optužio je danas milijardera Džordža Soroša da se preko nevladinih organizacija koje finansira meša u unutrašnje stvari Makedonije.

On je za italijanski list “Verita” rekao da je Sorošev lobi finansirao makedonske nevladine organizacije sa oko pet miliona evra godišnje.

Potsetimo da su u Makedoniji 11. decembra prošle godine održani prevremeni parlamentarni izbori.