Dušan Janjić za podgoričku Pobjedu: Dodik provocira narušavanje mira i oružane sukobe

Dušan Janjić za podgoričku Pobjedu: Dodik provocira narušavanje mira i oružane sukobe

10/01/2017 Off By

Janjić predpostavlja da je Dodik za ovu ideju o stvaranju „Velike Srbije“ našao inspiraciju i u tome što su se pojavile interpretacije kako navodno Putin podržava prekrajanje Balkana i stvaranje neke velike Srbije, koja bi kasnije prikačila i Crnu Goru i delove Bosne i Hercegovine


 

IDEJA predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da ta zemlja napravi zajednicu sa Srbijom, zajedno sa četiri opštine Kosova, a da uz to ide i vraćanje dominantno srpskog predznaka Crnoj Gori je sama po sebi nerealna, rekao je za podgorički dnevnik Pobjeda, beogradski analitičar Dušan Janjić.

Dodik je u intervjuu za jedan beogradsju tabloid rekao i, između ostalog, da je Bosna i Hercegovina neodrživa zemlja.
Komentarišući njegove ocene, Janjić je istakao da je ovo prvi put da je Dodik saopštio ove ideje javno.
“Zašto je u ovom momentu rešio da krene (sa tom idejom)? Pretpostavljam da je to jedno pogrešno nerazumevanje trenutne globalne političke situacije. On nije jedini koji ne razume šta se dešava, zapravo, sa krajem rata u Siriji. Ne razume odnose između Rusije, ostatka sveta, a pogotovo ima potpuno pogrešnu predstavu o tome šta će raditi novoizabrani predsednik Amerike Donald Tramp. To je jedan potpuni promašaj intelektualni, koji karakteriše sve ove velikoetnički orijentisane ljude”, rekao je Janjić.

Janjić predpostavlja da je Dodik za ovu ideju našao inspiraciju i u tome što su se pojavile interpretacije kako navodno Putin podržava prekrajanje Balkana i stvaranje neke velike Srbije, koja bi kasnije prikačila i Crnu Goru i delove Bosne i Hercegovine.

“To je sve priprema za nešto što se očekuje da on uradi, a to je sazivanje referenduma o otcepljenju Republike Srpske od BiH”, rekao je on ali naglašava i „da se ne zavaravamo, jer Amerika neće prepustiti Balkan Rusiji“.

Dušan Janjić  očekuje  da će narednih dana doći  žestoki odgovori na Dodikove izjave. Zašto ne, kaže, i od Evropske unije koja “itekako razmišlja o tome da se uspori proces razgovora sa Beogradom ukoliko podrži Republiku Srpsku”.

“Razmišlja se i o ekonomskim sankcijama, a bogami u NATO-u postoji i plan ako treba oružane intervencije u samoj Srpskoj ukoliko bi Dodik pozvao na referendum za otcepljenje”, rekao je Janjić.

Iako je Dodikovu ideju o stvaranju “velike Srbije” ocenio nerealnom, Janjić  kaže da je opasna:
“Puno je ljudi u teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, ideološki potpuno sluđeni oko budućnosti i Srbije i regiona. Puno je ekstremizma. Jako je lako zapaliti tu vatru i etničkog ekstremizma, pa ako i treba i oružanih sukoba za to. Ti sukobi se mogu preliti u opšti rat”, rekao je on.

Dodik, kaže Janjić, polako ulazi u domen politike koja provocira narušavanje mira i oružane sukobe, a pre svega “želi, zbog svog lično nesređenog statusa u odnosima sa Amerikom i Evropskom unijom, zbog lične ugroženosti njegovog uticaja u Srpskoj da zapravo nas posvađa, i Srbiju i Srbe, ponovo sa Zapadom”.