Makedonija: Albanske partije „biraju“ premijera!

Makedonija: Albanske partije „biraju“ premijera!

10/01/2017 Off By

Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, traži se promena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, zatim jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o nazivu Makedonije


 

MAKEDONSKI predsednik Đorge Ivanov predao je juče,  u ponedjeljak, mandat za formiranje nove Vlade Nikoli Gruevskom, bivšem premijeru i lideru VMRO-DPMNE, stranke koja je osvojila 51 mandat na nedavnim izborima za Sobranje.

Gruevskom za formiranje većine u parlamentu treba 61 mandat. Veliku ulogu u formiranju Vlade ima će albanske stranke koje su u petak usvojile zajedničku platformu po kojoj traže najveće ustupke do sada.

Naime, izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, traži se promena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, zatim jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o nazivu Makedonije.

Platforma tri albanske stranke, koje su zajedno dobile 18 mandata i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka, među kojima su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susedima i saradnja s Kosovom i Albanijom u integriranom upravljanju granicama.

Pregovore o formiranju vlade s albanskim strankama najavili su lideri obe najveće stranke – VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.(Agencije)